Заместник-председателят на Бундестага призова посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел да бъде изгонен, след като разкритикува Берлин за отделяните средства за отбрана в съответствие с ангажиментите към НАТО, пише "Политико", позовавайки се на "Шпигел" и АФП.

Волфганг Кубицки заяви, че външният министър на Германия "трябва да обяви Ричард Гренел за персона нон грата незабавно".

В Германия беснеят, искат посланикът на САЩ да бъде изгонен

В Германия беснеят, искат посланикът на САЩ да бъде изгонен

Посланикът на САЩ в Германия е обвинен в намеса във вътрешната политика

Кубицки, който също е заместник-председател на Свободната демократическа партия, поиска експулсирането на посланика след критика на Гренел към бюджета на финансовия министър на Германия. Според Гренел недопустимо е Германия да не покрива целта на НАТО за отделяните разходи за отбрана.

Според последния бюджетен план на Германия разходите за отбрана ще бъдат увеличени до 1,37% от БВП през следващата година. Целта на НАТО е страните членки да увеличат парите за отбрана до най-малко 2% от БВП до 2024 г.

В официалния профил на американското посолство в Берлин в "Туитър" Гренел написа, че "намаляването на вече неприемливия ангажимент за военната готовност е притеснителен сигнал за натовските съюзници на Германия".

Посланикът на САЩ в Германия надъха консерваторите срещу елита на Европа

Посланикът на САЩ в Германия надъха консерваторите срещу елита на Европа

Искам напълно да овластя други консерватори в Европа

Кубицки смята, че е недопустимо посланикът на САЩ още веднъж да се намесва в политически въпрос на суверенната федерална република.

"Ако американски дипломат действа като върховен комисар на окупационна сила, той ще трябва да разбере, че нашето търпение си има граници", предупреди германският политик.

Карстен Шнайдер от социалдемократите също изрази недоволството си: "Дипломатически, господин Гренел е пълен провал. Цялото това нещо изглежда като поведение на непослушен ученик".

Разходите за отбрана на европейските членки на НАТО достигнаха петгодишен връх

Разходите за отбрана на европейските членки на НАТО достигнаха петгодишен връх

Като цяло европейските съюзници харчат 1,51% от БВП за отбрана

Гренел, който беше номиниран за поста от Доналд Тръмп, пое управлението на мисията в Берлин през миналата година и оттогава на няколко пъти предизвика дипломатическо напрежение в Германия.