Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел заяви пред крайнодесния новинарски сайт Breitbart London, че иска да "овласти" други консерватори в Европа, които да се надигнат срещу "елитите", пише "Политико".

"Искам напълно да овластя други консерватори в Европа, други лидери", каза той в интервю за медията.

"Мисля, че избирането на Доналд Тръмп овласти лица и народи, за да кажат, че те не могат да позволят на политическата класа да решава преди провеждането на изборите кой да спечели и кой трябва да се кандидатира", добави посланикът.

Основната роля на дипломацията е, че посланиците не трябва да се намесват във вътрешната политика на държавите, в които са акредитирани, написа в "Туитър" бившият дипломат Никълъс Бърнс, който служи като посланик на САЩ в НАТО и Гърция.

Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел ясно заяви, че е политически активист, който ще използва позицията си, за да насърчава политическа променя в Германия и цяла Европа, пише списание "Шпигел".

Гренел заяви още пред Breitbart, че е "голям фен" на австрийския канцлер Себастиан Курц от дясната Австрийска народна партия.

"Мисля, че Себастиан Курц е рок звезда", подчерта той.

Дипломатът се доказа като разединяваща фигура от пристигането си в Германия. Малко след поемането на длъжността американският дипломат написа в "Туитър", че германските компании незабавно трябва да прекратят бизнеса си в Иран.