Германската икономика отчете спад през третото тримесечие на 2018 г., което е първо свиване от 2015 г. заради по-слаба търговска позиция и по-ниско потребление в най-голямата икономика в Европа, пише "Гардиън".

БВП на Германия се стопи до 0,2% в сравнение с второто тримесечие след ръст от 0,5 на сто през втората четвърт. Това е най-слабото представяне от първото тримесечие на 2013 г., когато икономиката се сви до 0,3%, и първи спад от първото тримесечие на 2015 г., показват данни на Федералната статистическа служба.

Икономиката е регистрирала спад между юли и септември, тъй като външнотърговската позиция на Германия се е влошила, отчетен е спад на износа.

От службата поясняват, че има "смесени сигнали" за вътрешното търсене, германските домакинства харчат по-малко, но фирмите инвестират повече в машини, оборудване и строителство. Държавните разходи са се увеличили малко през третото тримесечие.

Търговският спад е частично заради временни фактори, включително прекъсване производството на автомобили преди нови, обстойни тестове на емисиите, които влязоха в сила през септември, но икономисти предупредиха, че има някои притеснителни структурни промени в Германия.

На годишна база ръстът в Германия през третото тримесечие е 1,1 на сто, по-слаб от прогнозата на икономистите от 1,3 на сто и далеч под 2%-годишен ръст през второто тримесечие.