Управляващата коалиция на германския канцлер Ангела Меркел разреши спора във връзка с възникналия в страната скандал с директора на вътрешното разузнаване, съобщава "Ройтерс".

Осведомителната агенция отбелязва, че се слага край на криза, която можеше да свали правителството, поело властта преди едва 6 месеца.

Топшпионинът на Германия оборва Меркел, че е имало атаки срещу имигранти в Кемниц

Топшпионинът на Германия оборва Меркел, че е имало атаки срещу имигранти в Кемниц

Според Маасен имигранти не са били тормозени

Трипартийната коалиция постигна съгласие във вторник Ханс-Георг Маасен да бъде отстранен от поста директор на агенцията BfV и да бъде назначен на високопоставен пост във вътрешното министерство след обвинения, че подкрепя крайнодесни възгледи. Маасен постави под съмнение автентичността на видеокадри, на които крайнодесни преследват мигранти в източния град Кемниц.

Социалдемократите искат да предоговорят сделката с Меркел за отстранения Маасен
Обновена

Социалдемократите искат да предоговорят сделката с Меркел за отстранения Маасен

Лидерът на социалдемократите Андреа Налес е критикувана от членовете на лявоцентристката партия

Но решението на коалицията предизвика обществено недоволство, тъй като де факто Маасен ще взема по-висока заплата на новия пост в силовото ведомство. Някои членове на Социалдемократическата партия - малкият партньор в коалицията на Меркел - призоваха партията да излезе от коалицията, ако решението не бъде отменено. Лидерът на социалдемократите Андреа Налес призна в петък, че е направена грешка.

Уволниха шефа на германското вътрешно разузнаване Ханс-Георг Маасен

Уволниха шефа на германското вътрешно разузнаване Ханс-Георг Маасен

Заради намеса в политиката и скандално изказване…

Проучване, публикувано в четвъртък, показва, че 72% от избирателите имат по-малко доверие към правителството след постигнатия компромис.

След среща между лидерите на управляващите партии в неделя за постигане на нов компромис, вътрешният министър Хорст Зеехофер заяви, че те са постигнали съгласие Маасен да работи във вътрешното министерство в бъдеще, но няма да получава увеличение на заплатата.

Зеехофер добави, че Маасен ще бъде специален съветник с фокус европейски и международни задачи. Преди срещата членове на социалдемократите настояха Маасен да не отговаря за сигурността или въпроси, свързани с миграцията на новия си пост.

Министърът на вътрешните работи поясни, че решението за заплащането е в отговор на общественото недоволство, но увери, че коалицията не е под риск да се разпадне заради този казус.

След трета кризисна среща на коалицията в рамките на 10 дни, Налес обяви в съобщение: "Сега коалицията ще се посвети на всекидневните си задължения. Имаме много работа".