Германската полиция нахлу в сряда в жилища на двама възможни съучастници на джихадиста, който застреля няколко души във Виена миналия ноември, съобщи Федералната прокуратура, цитирана от "Ройтерс".

И двамата заподозрени са германски гражданин родом от Косово, поддържали са връзка с извършителя на терористичната атака чрез социални мрежи дълго време.

Германските правоохранителни органи смятат, че те биха могли да знаят за планирането на терористичната атака на 2 ноември 2020 г. във Виена, но са мълчали и не са информирали полицията.

Меркел: Ислямисткият тероризъм е нашият общ враг, атака срещу общоевропейските ценности

Меркел: Ислямисткият тероризъм е нашият общ враг, атака срещу общоевропейските ценности

"Ал Кайда" заплаши Макрон: Убийството на обиждащи пророка е право на всеки мюсюлманин

По-специално заподозрените са прекарали няколко дни в апартамента на извършителя на нападението през юли миналата година - малко след като е купил оръжието, което по-късно е използвал в деня на нападението.

"С оглед на личното познaнство с престъпника и с оглед на общото придържане към радикалната ислямистка идеология", обвиняемите считат за възможно да той да извърши терористична атака, смята Генералната прокуратура.

"Противно на закона, не уведомяват властите. Вечерта на 2 ноември 2020 г. - още преди да започне стрелбата - започват да изтриват данни от телефони и от акаунти в социалните медии, за да се скрият връзката" с виенския терорист, допълва прокуратурата.

В Германия обискират домове и офиси на свързани с джихадиста от Виена

В Германия обискират домове и офиси на свързани с джихадиста от Виена

В градовете Оснабрюк, Касел и в района на Пинеберг близо до Хамбург

На 2 ноември 2020 г. във Виена бе открита стрелба на шест места, включително близо до синагога. В резултат на нападението четирима души са убити, а 22 са ранени. Нападателят е ликвидиран от полицията, бил е последовател на терористичната група "Ислямска държава".

Терористът е 20-годишния Куйтим Фейзулай с двойно гражданство в Австрия и Северна Македония. През 2019 г. той е хвърлен в затвора за опит да се присъедини към бойци в Сирия, но същата година е освободен условно по програма за дерадикализация. 

Независима експертна комисия за изясняване на обстоятелствата на терористичната атака във Виена, създадена по искане на Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието на Австрия, докладва за грешки в работата на австрийските специални служби за предотвратяване на терористична атака на ранен етап, за неправилна оценка на заплахата от екстремисти, недостатъчен обмен на информация и организационни проблеми.

Австрия погна ислямистите

Австрия погна ислямистите

Операцията не е свързана с терористичната атака на 2 ноември