Най-голямата суша в Европа от години понижи река Дунав до едно от най-ниските нива на водите й от близо век, разкривайки останките на десетки натоварени с експлозиви немски военни кораби, потопени по време на Втората световна война, съобщава "Ройтерс".

Плавателните съдове са сред стотиците от Черноморския флот на нацистка Германия, потопени в реката през 1944 г. при изтеглянето си заради настъпващите съветски сили, и все още затрудняват речния трафик при ниски нива на водата.

Тазгодишната суша обаче, която учените считат за последица от глобалното затопляне, разкри повече от 20 кораба край сръбския пристанищен град Прахово. Много от тях все още съдържат тонове боеприпаси и експлозиви и представляват опасност за корабоплаването.

Снимка 584718

Източник: EPA/БГНЕС

Нивото на река Дунав остава критично, корабоплаването край Русе спря

Нивото на река Дунав остава критично, корабоплаването край Русе спря

В момента равнището е -55 сантиметра

Месеци на суша и рекордно високи температури блокираха речния трафик по жизненоважни артерии на реката в други части на Европа, включително Германия, Италия и Франция. В Сърбия властите прибягнаха до драгиране, за да запазят навигационните пътища по Дунав отворени.

Край Прахово плавателния участък от Дунав на места е стеснен до едва 100 метра.

Разпръснати по коритото на реката, някои от корабите все още имат командни мостове, счупени мачти и усукани корпуси, докато други са потопени под речните пясъци.

През март сръбското правителство обяви търг за изкарване на корабите и отстраняване на боеприпасите, като операцията беше оценена на 29 милиона евро.

Снимка 584717

Източник: EPA/БГНЕС