Германският вътрешен министър Томас де Мезиер притесни колегите си от консервативния блок на канцлера Ангела Меркел с предложение държавата да въведе мюсюлмански празници, информира Ройтерс.

В Германия има около 4 милиона мюсюлмани. Повечето от тях са с турски корени. Но през последните две години в страната пристигнаха много мюсюлмани от Близкия изток.

На предизборно събитие преди местните избори в северната провинция Долна Саксония в неделя Мезиер - член на Християндемократическия съюз на Меркел - заяви, че одобрява някои региони в Германия да имат мюсюлмански празници.

Той подчерта, че денят на Вси Светии е празник в германските католически региони и добави: "На места, където има много мюсюлмани, защо не помислим и за въвеждането на мюсюлмански празник".

Предложението на Мезиер не е одобрявано от колегите му.

Високопоставеният член на Християндемократическия съюз Волфганг Босбах заяви пред вестник "Билд", че всеки в Германия може да празнува каквито си поиска религиозни празници, но поясни: "Изцяло различен въпрос е дали държавата трябва да защитава нехристиянски празници с правна регулация за в бъдеще".

Александър Добриндт от Християнсоциалния съюз обяви пред същия вестник, че не може да се преговаря за германското християнско наследство, допълвайки, че "не можем да въвеждаме мюсюлмански празници в Германия".