Неуспешен опит за оспорване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA) между Европейския съюз и Канада в Конституционния съд на Германия. Но има други жалби, които предстоят да бъдат разгледани, информира ДПА.

Долната камара на Франция ратифицира CETA

Долната камара на Франция ратифицира CETA

266 депутати одобриха споразумението при гласуването му в Националното събрание

Съдиите в Карлсруе обявиха внесената жалба от германската партия Левица за "недопустима", като подчертаха, че от партията не са успели да покажат как Бундестагът е нарушил правилата при подписването на споразумението.

Искът бе свързан с парламентарната процедура, а не със съдържанието на самото споразумение, което според критици заплашва да засегне правилата за защита на околната среда, потребителите и работниците.

Трибуналите към CETA не нарушават законите на ЕС, постанови евросъдът

Трибуналите към CETA не нарушават законите на ЕС, постанови евросъдът

Механизмът има за цел уреждане на спорове между инвеститори и държави

Опозиционната партия обвини консервативния блок на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите, че само са приели документ с позиция за CETA, а не закон.

Има още няколко оплаквания, че споразумението нарушава конституцията, които ще бъдат разгледани от съда, както и още едно оплакване срещу германското правителство от Левицата.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA) между ЕС и Канада бе сключено през 2016 г. То има за цел да улесни търговията на стоки и услуги. Споразумението ще влезе в сила напълно, след като бъде ратифицирано от всички 27 страни членки. Но това не е гарантирано. Кипър блокира сделката, защото не защитавала кипърските стоки като халуми.

Италия няма да ратифицира CETA

Италия няма да ратифицира CETA

То трябва да бъде одобрено от парламентите на всички 28 страни членки