Властите в Германия обявиха, че все още е рано да се установят причините за жп катастрофата в Бавария, при която загинаха най-малко 9 души, а около 100 пострадаха, цитирани от БиБиСи.

Федералният транспортен министър Александър Добриндт разкри подробности на пресконференция с други официални представители.

10 загинали и 80 ранени при челен сблъсък на два влака в Германия

10 загинали и 80 ранени при челен сблъсък на два влака в Германия

Два влака Meridian в Бавария

Той поясни, че е посетил мястото и че ситуацията е била „ужасяваща”.

Шокиращо е как двата влака са се забили. Единият влак наистина се е врязал в другия влак. Единият локомотив е напълно разрушен. Вероятно те са се блъснали челно. Ограничението на скоростта по коловоза е около 100 километра в час и мястото на катастрофата е на завой, което означава, че машинистите имат малък визуален контакт, предполага се, че не са използвани спирачки, обясни Добриндт.

Снимка 219007

Източник: ЕПА

Министърът добави, че ще установят дали катастрофата е вследствие на техническа неизправност или човешка грешка.

Две от трите записващи устройства на влаковете са извадени, разкри още той, но допълни, че ще трябва да се изкачат резултатите от разследването и че не може да се спекулира каква е причината за катастрофата.

От думите му стана ясно, че пожарната служба е реагирала незабавно и в рамките на три минути след получения сигнал е имало екип на мястото на катастрофата. Повече от 500 спасители и 14-15 хеликоптера са били изпратени.

Според него системата, която автоматично спира влаковете, ако инцидентно се окажат на един и същи коловоз, изглежда, че не е работила.

Снимка 219005

Източник: ЕПА

Баварският вътрешен министър Йоахим Херман потвърди, че мястото, където е станал инцидентът, е „изключително непроходимо...автомобили не могат да достигнат, трябваше да бъдат използвани хеликоптери”.

Трябва да сме сигурни, че подобни инциденти няма да се повторят отново, изтъкна Херман.

Според него влаковете е трябвало да се разминат на друга точка на линията – „защо не са го направили, трябва да го разследваме”.

Шефът на баварската полиция Роберт Коп заяви, че по-късно е било установено, че във влаковете е имало около 150 души, тъй като тази седмица има празници и повечето хора са почивка.

По думите му може да е имало повече загинали и ранени, ако е бил нормален работен и учебен ден.

Коп добави, че двама души са изчезнали.

Междувременно говорител на една от компаниите, които обслужват жп линията каза, че участъкът е с дължина 37 километра и че има няколко места с разклонение на коловоза.

Никога не сме имали затруднения или проблеми. Системата за сигнализиране беше проверена миналата седмица и не бяха открити проблеми, добави говорителят.

Стана ясно, че още от днес кранове ще започнат да изчистват линията от отломките.