Германската полиция проведе акция в офиси на двама началници на "Порше" и един бивш служител. Проверката е част от разследване на измами, свързани със скандала с фалшифицираните тестове за емисиите на дизеловите коли, съобщи прокуратурата, цитирана от АФП.

В съвместна акция прокурори от Щутгарт и Мюнхен, подпомагани от 160 полицаи, претърсиха "10 обекта" в провинциите Баден-Вюртемберг и Бавария, се казва в съобщение на прокуратурата в Щутгарт.

Трима души са разследвани по подозрение в измама и подвеждаща информация относно обработката на отработените газове на дизелови автомобили, произведени от "Порше".

От прокуратурата поясняват, че единият е член на управителния съвет на компанията, вторият е мениджър, а третият вече не работи в компанията.

От "Порше" потвърдиха, че властите са извършили акция, допълвайки, че претърсването е извършено в офиси на компанията в Щутгарт, както и в офиси на "Ауди" в Инголщат.

И двете автомобилни марки са собственост на "Фолксваген".

"Ауди" и "Порше" напълно сътрудничат на разследващите, каза говорител на "Порше".

Прокуратурата отказва да разкрие подробности.

През 2015 г. "Фолксваген" призна, че е използвал софтуер, за да манипулира тестовете за изгорените газове на 11 милиона автомобила по света.