Германското разузнаване за първи път постави под наблюдение група протестиращи срещу правителствените ограничения за коронавируса, съобщават медиите след предупреждения за нарастващото влияние на крайнодесните екстремисти в движението, съобщава "Ройтерс".

Вътрешната разузнавателна служба в югозападната провинция Баден-Вюртемберг е подложила на наблюдение групата, наречена Querdenken 711, съобщи Spiegel в сряда, позовавайки се на източници от сигурността.

Querdenken 711 е основана в Щутгарт и се разглежда като произход на движение, насърчаващо протестни митинги в цялата страна.

Германският върховен съд забрани протестите срещу коронавирус мерките

Германският върховен съд забрани протестите срещу коронавирус мерките

По-долните инстанции вече отказаха разрешение

Органите за сигурност са особено разтревожени от призивите на протестиращите за голям митинг в Берлин в навечерието на Нова година, който се популяризира в крайнодясното движение Reichsbuerger (Граждани на Райха).

Членовете на Reichsbuerger не признават съвременна Германия като легитимна държава и настояват, че бившият, далеч по-голям Deutsches Reich все още е жив въпреки поражението на нацистка Германия във Втората световна война.

Миналия месец полицията стреля с водни оръдия и сълзотворен газ в опит да разпръсне хиляди протестиращи в Берлин, ядосани от ограниченията за коронавирус.

Германия съобщи за рекорден брой от 590 починали от коронавируса в сряда, като общият брой на загиналите е 19 932.

Меркел: COVID мерките в Германия не са достатъчни

Меркел: COVID мерките в Германия не са достатъчни

Ще се налагат нови преди Коледа