Германските лидери в понеделник подкрепиха налагането на по-строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, няколко дни след като страната отчете най-високите си еднодневни жертви до момента, предаде "Ройтерс".

И Германия с 1 млн. заразени с коронавирус

И Германия с 1 млн. заразени с коронавирус

Германия е дванадесетата страна с над 1 милион случая

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че съществуващите мерки за блокиране, включително затворени заведения и магазини, допускащи ограничен брой клиенти по едно и също време, са недостатъчни, за да се овладее вирусът.

Припомняме, министърът на икономиката Петер Алтмайер по-рано каза, че през следващите дни и седмици трябва да се проведат много интензивни консултации, за да се реши дали да бъдат наложени допълнителни мерки. 

Ежедневните инфекции вече не нарастват толкова рязко, както преди в Германия, най-голямата европейска икономика.

Маркус Зьодер, министър-председател на южната провинция Бавария, която има най-много жертви в страната, заяви, че е сигурен, че регионалните и националните лидери ще се споразумеят за по-строги мерки преди Коледа.

Повече от 23 310 новозаразени в Германия

Повече от 23 310 новозаразени в Германия

До края на годината трябва да започне имунизирането

Преди това лидерите се бяха договорили да не преразглеждат правилата за блокиране преди 10 януари.

Въпреки че ваксините, които се очаква да помогнат за овладяване на пандемията, са на път, наличните дози ще са ограничени. Това означава, че само някои групи, сред които възрастните хора, ще ги получат през зимата, реши експертна комисия в понеделник.

Междувременно някои провинции въвеждат и мерки по своя собствена инициатива: Рейнланд-Пфалц забранява продажбите на греяно вино срещу импровизираните улични партита.

От сряда Бавария ще позволи на хората да напускат дома си само по съществени причини, докато вечерните комендантски часове са планирани за горещите точки с най-висок процент на заразяване.

Германия удължи ограниченията до 10 януари

Германия удължи ограниченията до 10 януари

Спортните и културни обекти, ресторантите и баровете остават затворени

Данните от Института по инфекциозни болести "Робърт Кох" в понеделник сутринта показват, че броят на потвърдените случаи се е увеличил с 12 332 през последните 24 часа до 1 183 655.

Отчетените жертви са нараснали със 147 на 18 919 - все още доста под тези на Испания, Франция и Италия.