Германски официални представители разкритикуваха планове на руските въоръжени сили да изградят макет на германския парламент, използван като мишена от руски младежи в патриотичен тематичен парк до Москва, съобщава АП.

В сряда руското военно министерство обяви, че дубликатът ще даде възможност на Младежката армия - програма за обучаване на младежите на военни умения и за насърчаване на патриотизъм, да "щурмуват конкретно място, а не нещо абстрактно".

Говорителят на германското правителство заяви, че планът е "изненадващ и говори сам за себе си".

"Не бихме построили нещо такова, за да образоваме германските деца", добави говорител на външното министерство на Германия.

Именно сградата на Райхстага в Берлин беше сцена на изключително кръвопролитни сражения между нацистката армия и Червената армия през 1945 г.

Сградата, за първи път отворена през 1894 г., е обновена след обединението на Германия преди 27 години, а през 1999 г. се превърна в дом на германския парламент.

Говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков отговори на думите на германските представители и категорично защити плана на ведомството. Според него макетът "ще допринесе за патриотичното образование на децата и чуждестранните гости".

Конашенков припомни запалването на Райхстага през 1933 година, което се разглежда като преломен момент в нацистката история, и намекна, че германците, които се тревожат от руските действия може да са нацистки поддръжници.