Германски депутати разкритикуваха говорителя на Зелената партия за миграцията за коментара му, че германците, които се чувстват несигурно в кварталите си, трябва да учат арабски или турски език, за да се приспособят, информира "Политико".

Германският депутат Фолкер Бек заяви пред медията n-tv, че германците не трябва да се тревожат за съседите си, където хората говорят различни езици.

"Другите държави са по-спокойни относно факта, че в някои райони в общност с мигрантско минало говорят друг език", каза Бек, имайки предвид мексиканските и китайските общности в САЩ.

"Създава неудобство, защото хората имат усещането, че не разбират всичко. Но ако наистина е важно за хората, те трябва да научат езика, тогава те ще разберат за какво става въпрос", добави той.

Коментарите на Бек бяха разкритикувани от дясноцентристки политици, които предупредиха, че това може да подкопае усилията за интегрирането на мигрантите.

Кристина Шварцер, християндемократ и депутат от район до Берлин, където живеят много мигранти, каза пред "Билд", че "след това можем да се откажем от всяко усилие за интегрирането на мигрантите".

"Изучаването на немски език е крайъгълният камък на интеграцията", поясни тя.

"Билд" отбелязва, позовавайки се на източници в Зелената партия, че партията на Бек не приема позицията му.

"Задължението на политиците трябва да бъде по-скоро измисляне на начини бързо да се преподава немски на новодошлите", отбелязват от партията.

Но Бек отговори, че коментарите му са изопачени.

"Хората, които живеят в Германия трябва да учат, разбират и говорят немски", написа той във "Фейсбук".

Обаче той подчерта, че ситуацията е различна за "полицаите и социалните работници".

Бек беше бивш говорител на Зелената партия за вътрешните работи. Той подаде оставка от поста, след като беше хванат с метамфетамин.