В новата конституция на Куба няма да бъдат направени законодателните промени, необходими за признаването и на гей браковете от властите в страната, предаде АФП.

Това няма да бъде направено, въпреки подкрепата на местните власти и обществеността относно еднополовите бракове, е съобщил правителствен източник.

В крайния вариант текстът изпада. Той признава, че чл.68 е бил сред най-обсъжданите и въвеждането му сега се отлага, за да бъдат уважени всички гледни точки по въпроса.

Според промените, за брачен съюз вече щеше да се счита не този, сключен доброволно "между мъж и жена", а сключения между "двама души".

Текстът бе предложен от президента Мигел Диас-Канел като израз на желанието за борба с дискриминацията.

Куба има нова конституция

Куба има нова конституция

Частна собственост и президент

Решението е изненадващо, тъй като пълният вариант а основния закон вече бе подложен на обществено обсъждане между 13 август и 15 ноември.

Документът трябва да бъде приет на референдум, който ще се проведе до края на годината.

Той гарантира частната собственост и инициатива. Островът на свободата след десетилетия на управление от Фидел Кастро и брат му Раул ще има и президент.

Изпълнителната власт ще се ръководи от премиер. Раул Кастро все пак остава лидер на водещата на Острова на свободата Комунистическа партия.