Точно преди годишното заседание на Общото събрание на ООН, което започва във вторник, лидерите на фондациите на Гейтс и Рокфелер - които са отделили милиарди долари за борба с коронавируса - предупреждават, че без по-големи правителствени и филантропични инвестиции в производството и доставка на ваксини за хора в бедни страни, пандемията може да възпрепятства глобалния напредък в образованието, общественото здраве и равенството между половете с години, пише "Асошиейтед прес".

Призивите за повече действия от богатите страни идват, когато президентът на САЩ Джо Байдън планира да призове "среща на върха за COVID", която да съвпадне със срещата на ООН.

В годишен анализ на напредъка, постигнат към целите за развитие, поставени от ООН относно бедността, достъпа до чиста вода, равенството между половете и други показатели за благосъстояние, Фондация Гейтс установи, че разпространението на пандемията значително обръща напредъка, постигнат през последните години.

Една от големите причини е, че болестта непропорционално удари бедните страни, които нямат достъп до ваксини срещу COVID. Според доклада повече от 80% от ваксините срещу COVID са прилагани на хора в богати страни. Докладът отбелязва, че целият континент Африка има население около 300 пъти повече от това на Калифорния. Но броят ваксинирани е приблизително еднакъв през първата половина на годината.

Здравната криза хвърли сянка върху много мерки за благосъстояние. По време на пандемията имунизациите в детска възраст са спаднали със 7%. Здравните служители миналата година прогнозираха, че ще бъде още по-лошо, но спадът все още представлява 10 милиона деца, изоставащи от схемите за имунизация. Докато заетостта на мъжете се очаква да се върне на нивата преди пандемията тази година, според доклада 13 милиона жени по-малко ще имат работа, отколкото през 2019 г.

"Липсата на справедлив достъп до ваксини срещу COVID-19 е трагедия за общественото здраве", коментира Бил Гейтс в изявление, придружаващо доклада. "Изправени сме пред реалния риск в бъдеще богатите държави и общности да започнат да лекуват COVID-19 като поредната болест на бедността. Не можем да оставим пандемията зад гърба си, докато всеки, независимо къде живее, няма достъп до ваксини."

Въпреки че Фондация Гейтс е един от най-големите филантропски поддръжници в борбата срещу COVID, влагайки 1,8 милиарда долара в редица глобални здравни усилия за ограничаване на разпространението на болестта, тя също така предизвика значителни критики. През по-голямата част от първата година на пандемията тя твърдо защитава правата върху интелектуалната собственост на фармацевтичните компании, разработили ваксините, че експертите казват, че забавя доставката на ваксини за хора в нужда.

През май фондацията изглежда обърна курса и заяви, че ще подкрепи "тесен отказ" от правата на интелектуална собственост, за да помогне за доставката на ваксини в бедните страни. Пишейки на уебсайта на фондацията, Марк Сузман, главен изпълнителен директор, коментира, че "никакви бариери не трябва да пречат на равнопоставения достъп до ваксини, включително интелектуална собственост".

Президентът на Рокфелер, Раджив Шах, призова за "COVID в която богатите страни биха обвързали международната помощ за развитие и климата с 1% от брутния си вътрешен продукт и изискват от държавите със средни и ниски доходи да отделят повече пари за общественото здраве и смекчаване на изменението на климата. Планът му ще използва средства от спешни сметки, държани от Международния валутен фонд и ще привлече филантропия, за да увеличи подкрепата си за международно развитие.

Във Foreign Affairs, Шах определи въздействието на изменението на климата и COVID-19 върху уязвимото население като "краткосрочна" заплаха за глобалната стабилност. Неспособността за справяне с несправедливото въздействие на тези кризи може да има траен ефект, според Шах.

"Без значителни интервенции за развитие, нарастващата бедност и страдания ще бъдат проблем с десетилетия", пише Шах, който бе директор на Агенцията за международно развитие на САЩ в администрацията на Обама.

Фондация Рокфелер през октомври 2020 г. отдели 1 милиард долара за три години, за да отговори на COVID и да предотврати бъдещи огнища.

Фондация Гейтс е най-голямата частна филантропия с активи от близо 50 милиарда долара.

Почти 2 милиарда долара, които фондацията е отделила за борба с пандемията, са отишли ​​за разработване на тестове и ваксини, финансиране на закупуването на медицински консумативи за бедните страни и смекчаване на икономическия удар от пандемията.

Докладът, който Гейтс публикува в понеделник, не включва нови ангажименти за COVID, но призовава други фондации и правителства да направят дългосрочни, глобални инвестиции в изследванията на здравеопазването и логистиката, необходима за получаване на ваксина от фабриката до клиниката и в ръката на пациента. 

Щетите, причинени от пандемията, са донякъде смекчени от скоростта, с която изследователите разработиха успешни ваксини, коментира Сузман. Бързото развитие на защитата срещу вируса е възможно поради големите инвестиции в продължение на години.

"Това е възможност да се реагира на настоящата криза, но като се уверим, че изграждаме ... набор от национални и регионални инфраструктури, които гарантират, че никога повече няма да се сблъскаме с този вид криза", каза Сузман пред репортери.

Защитата на правата на интелектуална собственост на фармацевтичните компании от Фондация Гейтс през голяма част от първата година на пандемията предизвика критики от страна на някои лидери в областта на общественото здраве.

Когато ваксините станаха достъпни, богатите страни се втурнаха да събират запаси за собственото си население. Една от причините страните с ниски доходи да не могат да си набавят собствени доставки е, че патентите за ваксините възпрепятстват разработването на евтини генерични партиди. В своето съобщение, подкрепящо отказ от интелектуална собственост, Сузман каза, че подробностите за такъв отказ трябва да бъдат договорени в Световната търговска организация.

Повече от 100 държави подкрепят подобен отказ. Администрацията на Байдън обяви подкрепата си през май, но споразумението бе в застой поради съпротивата главно от европейските страни. След почти двумесечна пауза, преговорите по въпроса се възобновяват във вторник в Световната търговска организация.

Сузман от фондация Гейтс подчерта проблемите в доставката на ваксини на държавно и местно ниво.

"Толкова голям акцент има върху закупуването на ваксини, което е критично важно, че често не се фокусираме толкова много върху необходимостта от инфраструктура за доставяне на ваксини", каза той.

Кайл Найт, старши здравен изследовател в застъпническата група Human Rights Watch, коментира, че фокусът върху местните производствени и дистрибуторски възможности е до голяма степен неправилен. Той определя международния отговор на COVID като неадекватно благотворителен, като поставя търговските интереси пред задълженията за правата на човека.

"Когато имате толкова много власт, вие също имате морална отговорност да обърнете внимание на динамиката на силата, която причинява вреда", каза той.

Той нарече неискрен фокуса на Фондация Гейтс върху разширяването на местните заводи за производство на ваксини и разпространението им в медицински центрове. Здравните министерства по света нямат причина да правят тези инвестиции, докато големите компании притежават патентите за ваксините. "Идеята, че проблемът е липсата на инфраструктура в бедните страни, е смешна. Проблемът всъщност съществува нагоре по веригата".

Четири постоянни проблема на ЕС преследват блока

Четири постоянни проблема на ЕС преследват блока

Един от проблемите е Covid пандемията и едва 20%-то ниво на ваксинация в България