Ги Верхофстат, координаторът на Европейския парламент за Брекзит, заяви пред журналисти, че най-добрият начин да се избегне задействане на предпазния механизъм за Ирландия е Великобритания да остане в митническия съюз, пише "Гардиън".

Мей има две седмици да предоговори предпазния механизъм с ЕС

Мей има две седмици да предоговори предпазния механизъм с ЕС

Но перспективите не са добри

"Предпазният механизъм е застраховка. Застраховката е необходима, за да е 100% сигурно, че няма да има "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия. Ние самите не искаме предпазният механизъм да бъде използван. Това е гаранция, защита", коментира той в Брюксел.

Според него случващото се на Острова показва, че никой няма интерес да отложи Брекзит, защото това ще създаде още по-голяма несигурност за бизнеса и гражданите.

Междувременно Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС за Брекзит, за първи път коментира  резултата от гласуването в британския парламент.

Печатът на Острова за „триумфа на Мей” и отказа на ЕС

Печатът на Острова за „триумфа на Мей” и отказа на ЕС

Някои печатни издания подчертават основния проблем пред премиера на Великобритания

Позицията на Европейския съюз е много ясна. ЕС остава обединен и ангажиран за изпълнение на споразумението за напускане, каза той и добави, че днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се обърне към европарламента.