Британският премиер Тереза Мей получи от депутатите мандат да предоговаря сделката за Брекзит. Това стана ясно след гласуването на поправките към сделката в парламента късно вечерта вчера. 

Поправката "Брейди" бе одобрена от депутатите. Тя бе внесената от консерватора Греъм Брейди и предвижда замяна на предпазния механизъм за Ирландия с алтернативи. Тя получи 317 гласа "за" срещу 301 "против". 

С 318 гласа "за" срещу 310 "против" мина поправката, предвиждаща избягване на излизане без сделка. 

Британските депутати отхвърлиха поправка, предложена от лидера на лейбъристите Джереми Корбин. Тя цели да блокира излизането на Кралството от ЕС без споразумение.  Гласуването приключи с 327 гласа "за" срещу 296 гласа "против". 

Стана ясно също така, че са отхвърлени поправките "Купър", предложената от шотландските националисти и внесената от Доминик Грийв. 

Снимка 403353

Източник: EPA/БГНЕС

Първата, внесена от депутата Ивет Купър, дава право на депутатите да отложат Брекзит, ако това се налага. 

Втората предвижда Шотландия да не бъде извеждана от Общността против волята на шотландците, както и да бъде удължен срокът за излизане на Кралството. Тя "падна" след като получи 327 гласа "против" и само 39 гласа "за". 

Третата цели парламентът да има повече контрол върху процеса по Брекзит и алтернативи на сделката. Тя бе отхвърлена с 321 срещу 301 гласа. 

С 322 срещу 290 гласа бе отхвърлено предложението на опозиционната лейбъристка депутатка Рейчъл Рийвс за отлагане на Брекзит. 

Припомняме, че вчера вечерта се проведоха дебатите, а след това и гласуването на поправките по споразумението за Брекзит. Седем поправки бяха внесени в парламента за гласуване. Отхвърлянето на повечето от тях се счита за победа на премиера Тереза Мей. 

Депутатите ще гласуват за Брекзит на 14 февруари, ако не бъде прокарано споразумение.

Пред депутатите британският премиер Тереза  Мей намекна, че законодателите могат да гласуват за отлагане на Брекзит по-късно. Тя конкретно коментира поправката "Купър", която ако бъде приета, правителството ще бъде принудено да отложи Брекзит, ако Камарата на общините не прокара споразумение до 26 февруари. Поправката основно изключва Брекзит без сделка.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че обмисля втори ререфендум за независимост, ако се стигне до Брекзит без сделка. 

По време на гласуването, поддръжници на оставането в ЕС протестираха за пореден път пред парламента. 

Корбин поиска тримесечно отлагане на Брекзит

Корбин поиска тримесечно отлагане на Брекзит

Той отново призова правителството да отхвърли идеята за напускане на ЕС без споразумение

Френският президент Еманюел Макрон напомни, че споразумението няма да бъде преразглежано повече. 

Същото направиха от Европейския съвет и европарламента.

Днес премиерът Мей и председателя на Европейския съвет Доналд Туск ще разговарят по темата. 

Очаква се Европарламентът също отново да обсъди излизането на Лондон. Ще говорят председателят на ЕП Жан-Клод Юнкер и основният преговарящ от ЕС Мишел Барние. 

Официално, Лондон трябва да напусне ЕС на 29 март, но това изглежда все по-трудно.