Първият министър на Шотландия Никола Стърджън е готова да задейства план за нов референдум за независимост, ако се стигне до вариант за Брекзит без сделка с Европейския съюз. 

По думите ѝ, от първия референдум за независимост преди 2 години и половина ситуацията днес е много променена. Освен опита от първото допитване, шотландците вече имат нови поводи за недоволство от Лондон и неспазените им права. 

За Стърджън, шотландците имат право да изискат независимост. 

Също така тя изрази съмнение, че премиерът Тереза Мей има още много резервни варианти за излиане от кризата в момента. Според нея, вече всичко е било използвано и изненади не могат да се очакват. 

Припомняме, че вчера британският парламент гласува внесените 7 поправки в договореното споразумение за излизане от ЕС. Почти всички бяха отхвърлени, като поправката "Брейди", отнасяща се до ирландската граница, бе подкрепена от депутатите. 

Една от тях касае бъдещето на Шотландия и бе внесена от шотландските националисти. да не бъде извеждана от Общността против волята на шотландците, както и да бъде удължен срокът за излизане на Кралството. Тя "падна" след като получи 327 гласа "против" и само 39 гласа "за". 

Депутатите ще гласуват за Брекзит на 14 февруари, ако не бъде прокарано споразумение.

Официално, Лондон трябва да напусне Общността на 29 март, но това изглежда все по-трудно.