Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей защити решението си да гласува срещу оригиналния си план за предпазния механизъм към споразумението за Брекзит с ЕС за избягване на "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия, пише "Гардиън".

ЕС попари надеждите на Лондон за предоговаряне на сделката?

ЕС попари надеждите на Лондон за предоговаряне на сделката?

Брюксел ще повтори позицията си, че няма да предоговаря сделката за Брекзит

По време на дебат в Камарата на общините Мей поясни, че това показва, че слуша депутатите.

Мей ще поиска от ЕС предоговаряне на споразумението за Брекзит

Мей ще поиска от ЕС предоговаряне на споразумението за Брекзит

Мей предлага дебат и вот за Брекзит на 14 февруари, ако сделката не бъде прокарана

Мей подкрепя внесената от Греъм Брейди поправка, която предвижда замяна на предпазния механизъм за Ирландия с алтернативи.

Депутат от Лейбъристката партия заяви, че ако премиерът гласува в полза на поправката, това означава, че гласува против споразумението си.

Постоянно ме обвинявате, че пренебрегвам Камарата на общините. Сега я слушам и вие пак ме критикувате, отговори премиерът.

В началото Мей повтори, че трябва да изпълнят волята на народа и да изведат страната от ЕС. По думите й депутатите трябва да чуят бизнеса, да защитят търговията с ЕС, а също така и сътрудничеството в сигурността.

Корбин поиска тримесечно отлагане на Брекзит

Корбин поиска тримесечно отлагане на Брекзит

Той отново призова правителството да отхвърли идеята за напускане на ЕС без споразумение

Лидерът на Консервативната партия потвърди, че депутатите ще гласуват за Брекзит на 14 февруари, ако не бъде прокарано споразумение.

Запитана от шотландските националисти какво ще направи, ако ЕС откаже предоговаряне на условията, Мей отговори, че първата стъпка е депутатите да постигнат съгласие.

ЕС отхвърля компромисен план на торите за Брекзит като неработещ

ЕС отхвърля компромисен план на торите за Брекзит като неработещ

Договореностите са известни като "Компромиса Малтхаус"

Преди началото на дебата Джон Бъркоу, председателят на долната камара, съобщи, че седем поправки са внесени в парламента за гласуване.

Пред депутатите британският премиер намекна, че законодателите могат да гласуват за отлагане на Брекзит по-късно. Тя конкретно коментира поправката "Купър", която ако бъде приета, правителството ще бъде принудено да отложи Брекзит, ако Камарата на общините не прокара споразумение до 26 февруари. Поправката основно изключва Брекзит без сделка.

Но Мей повтори, че не може да изключи сценарий Брекзит без споразумение.

Ивет Купър се намеси и попита премиера дали ако не получи това, което иска от ЕС, ще изключи сценарий да поиска отлагане на Брекзит. Министър-председателят отговори, че ще се върне в долната камара и ще поиска гласуване от депутатите.

Купър добави, че депутатите се нуждаят от яснота. Мей обаче поясни, че отлагането на Брекзит не изключва излизане от ЕС без споразумение. Единственият начин е депутатите да гласуват за споразумение.

Лейбъристите застават зад поправката „Купър” за изключване на Брекзит без сделка

Лейбъристите застават зад поправката „Купър” за изключване на Брекзит без сделка

Ако бъде приета, правителството ще бъде принудено да отложи Брекзит

Лейбъристът стана за трети път и заяви, че иска да разбере Мей какво казва. Заявявате ли, че Великобритания ще напусне на 29 март?, попита тя.

Мей обяви, че се надява да се върне в камарата с изменено споразумение или ако няма сделка, ще позволи на депутатите да гласуват на 14 февруари.

Министър-председателят потвърди, че ще настоява за "значителни и правнообвързващи промени в споразумението за напускане". Тя поясни, че от преговорите с партиите е станало ясно, че три промени в плана й са необходими: първо, трябва да се консултира с Камарата на представителите, второ, трябва да даде повече уверения, че Великобритания няма да понижи стандартите на пазара на труда и в екологията и трето, необходими са промени в предпазния механизъм за Ирландия.

По думите й тези послания идват от депутати от Консервативната партия, от опозицията и от Демократичната юнионистка партия.

Заради това трябва да подкрепим поправката "Брейди", призова тя.

Северноирландците подкрепиха плана „Малтхаус” за Брекзит

Северноирландците подкрепиха плана „Малтхаус” за Брекзит

Демократичната юнионистка партия дава одобрението си за плана "Малтхаус

Поддръжниците на поправката искат предпазният механизъм за Ирландия да бъде заменен от алтернативи за избягване на "твърда" граница, да се подкрепи напускане на ЕС със споразумение и следователно да се подкрепи споразумението за напускане с тази промяна.

Премиерът отбеляза, че гласуване срещу поправката ще изпрати послание към ЕС, че предпазният механизъм не е проблем.

Мей похвали "Компромиса Малтхаус" като "сериозно предложение". Предложението предвижда удължаване на преходния период с още една година до 2021 г., за да има повече време за преговори между Лондон и Брюксел за постигане на търговско споразумение.

Мей призна, че вот в полза на поправката "Брейди" не ангажира поддръжниците на Брекзит да гласуват в подкрепа на финалното споразумение. Тя уточни, че депутатите ще могат да гласуват против окончателната сделка.

Накрая премиерът заяви, че ако депутатите искат Брекзит, те ще трябва да гласуват за Брекзит.

Демократичната юнионистка партия ще подкрепи поправката "Брейди".