Премиерът на Великобритания Тереза Мей предложи на депутатите дебат и гласуване за Брекзит на 14 февруари, ако не бъде прието споразумение дотогава, пише "Гардиън".

ЕС отхвърля компромисен план на торите за Брекзит като неработещ

ЕС отхвърля компромисен план на торите за Брекзит като неработещ

Договореностите са известни като "Компромиса Малтхаус"

По време на среща на кабинета Мей заяви, че е готова да поиска предоговаряне на споразумението за напускане с ЕС, за да получи правнообвързващи промени в предпазния механизъм за Ирландия и подкрепата на парламента, обяви говорител на правителството на редовния брифинг.

Мей е подчертала пред министрите на "Даунинг стрийт", че ще открие дебата за Брекзит в Камарата на общините с обяснение защо ще подкрепи поправката на Греъм Брейди.

Поправката предвижда замяна на предпазния механизъм за Ирландия с алтернативи.

Говорителят поясни, че министър-председателят планира да се върне в камарата "възможно най-скоро" с изменено споразумение, което да бъде подложено на гласуване от депутатите. Ако бъде отхвърлено, тя ще предложи нови поправки за дебатиране на следващия ден.

Северноирландците подкрепиха плана „Малтхаус” за Брекзит

Северноирландците подкрепиха плана „Малтхаус” за Брекзит

Демократичната юнионистка партия дава одобрението си за плана "Малтхаус

Ако не бъде постигнато ново споразумение с ЕС до 13 февруари, Мей ще направи обръщение пред камарата на същия ден и ще внесе предложение за дебатиране на следващия ден. Депутатите ще имат възможност да дебатират и гласуват на 14 февруари.