Британският външен министър Борис Джонсън подчерта, че Гибралтар "не е за продан" по време на преговорите за Брекзит, след като ЕС обяви, че Испания трябва да има думата за всяко споразумение след излизането на Великобритания от съюза, включващо и Скалата, съобщава Франс прес.

Гибралтар не е за продан. Гибралтар не може да бъде търгуван. Гибралтар няма да бъде пазарен, писа Джонсън в статия за "Сънди телеграф".

ЕС предлага на Испания право на вето за Гибралтар

ЕС предлага на Испания право на вето за Гибралтар

Брюксел е решен да избегне нов спор

По-рано тази седмица стана ясно, че Европейският съюз предлага на Испания право на вето върху бъдещите отношения между Гибралтар и ЕС след излизането на Великобритания от съюза.

Според проектопозицията на ЕС за предстоящите преговори с Лондон, която трябва да бъде одобрена на срещата на върха на евролидерите на 29 април, "след като Обединеното кралство напусне съюза, няма да се прилага споразумение между ЕС и Великобритания за територията на Гибралтар без сделка между Испания и Великобритания".

Конкретно ЕС предлага на Мадрид специални пълномощия върху съдбата на Гибралтар, но само ако територията не е вътрешен проблем на ЕС.

Джонсън поясни, че политиката на правителството остава "фиксирана и твърда. Суверенитетът на Гибралтар не може да бъде променен без съгласието на Великобритания и на народа на Гибралтар".

"Статутът на Гибралтар остава непроменен от 1713 г. Нямаше никакво значение, когато Великобритания се присъедини към общия пазар през 1973 г. и когато Испания още не беше член. Не трябва да има значение и сега", добави той.

В същото време премиерът на Великобритания Тереза Мей увери в разговор с лидера на Гибралтар, че няма да влезе в процес на преговори за суверенитета, ако няма съгласието на Скалата.