Вълни цунами, причинени от гигантско подводно вулканично изригване, удариха тихоокеанската страна Тонга, съобщава БиБиСи.

Една жителка на Тонга, Мере Тауфа, каза, че изригването се е случило, докато семейството й се е подготвяло за вечеря, а по-малкият й брат е помислил, че наблизо избухват бомби. "Първият ми инстинкт бе да се прикрия под масата, хванах малката си сестра и изкрещях на родителите си и другите в къщата да направят същото".

Г-жа Тауфа коментира, че в следващия момент водата нахлува в дома им. "Можете просто да чуете викове навсякъде, хора, които крещят за безопасност, за всеки да се издигне на по-високо място", добави тя.

Предупреждение за цунами е издадено в няколко държави, включително Нова Зеландия. Кадри в социалните мрежи от Тонга показват вълни, които минават през църква и няколко къщи. Свидетели казаха, че пепел пада над столицата Нукуалофа.

Жителите на тихоокеанския остров бяха призовани да се преместят на по-високо място. Това е последното от поредица от изригвания на вулкана Хунга Тонга-Хунга Хаапай.

САЩ също издадоха предупреждение за цунами за Американска Самоа, позовавайки се на заплаха от "колебания на морското равнище и силни океански течения, които биха могли да представляват опасност по плажовете".

Осемминутното изригване е толкова силно, че може да се чуе като "силни гръмотевици" във Фиджи, на повече от 800 километра разстояние, казаха служители в столицата Сува.

Газ, дим и пепел, изсипващи се от вулкана, достигнаха 20 км в небето, съобщи геоложката служба на Тонга.

Хунга Тонга-Хунга Хаапай се намира на около 65 км северно от столицата на Тонга.

В Нова Зеландия, която е на повече от 2300 километра, властите предупредиха за бури от изригването.

Националната агенция за управление на извънредни ситуации заяви, че части от страната могат да видят "силни и необичайни течения и непредвидими вълни на брега".

Местният синоптик Weather Watch туитира: "Освобождаването на енергия е просто удивително", добавяйки: "Доклади за хора, които чуват звукови вълни в Нова Зеландия".

Силното изригване на Хунга Тонга в южната част на Тихия океан днес е доста невероятно от метеорологична гледна точка. Скоростта на мълнии от изригването надхвърля 10 000 удара на час или безумните 167+ удара в секунда.

Говорител на австралийското правителство каза, че премиерът и министърът на външните работи следят ситуацията и са готови да окажат подкрепа при поискване.

Предупреждение за цунами е издадено за части от източното крайбрежие на Австралия и Тасмания.

Властите казаха на хората в източния щат Нов Южен Уелс да "излязат от водата и да се отдалечат брега".