Норвежкият Нобелов институт връчи Нобеловата награда за мир за 2018 г. на гинеколога от Демократична република Конго Дени Муквеге и иракския правозащитник Надя Мурад за борбата им за прекратяване използването на сексуалното насилие като оръжие във война.

Те са удостоени "за усилията им за прекратяване използването на сексуално насилие като оръжие във войни и въоръжени конфликти".

Снимка 382079

Източник: архив ЕПА

63-годишният Муквеге е посветил живота си на защитата на жертви на сексуално насилие във въоръжени конфликти. В голяма част от живота си гинекологът е помагал на жертвите на сексуално насилие в африканската държава. Той е лекувал хиляди пациенти, които са станали жертва на такива престъпления. Лекарят многократно е осъждал безнаказаното масово изнасилване и е критикувал правителството на Конго и други държави, че не са направили достатъчно, за да прекратят използването на сексуалното насилие срещу жени като стратегия и оръжие във въоръжени конфликти.

Самият Муквеге заяви, цитиран от "Ройтерс", че е бил в операционната, когато е чул новината, че е удостоен с почетната награда.

"Мога да видя по лицата на много жени колко са щастливи да бъдат признати", обяви той пред Нобеловата фондация в интервю, качено на профила на фондацията в "Туитър". Нобеловият лауреат има предвид пациентите в болницата "Панци" в Демократична република Конго.

Снимка 382077

Източник: архив ЕПА

Язидката Надя Мурад е свидетел, която разказва за извършеното над нея сексуално насилие и над други хора по време на война. Тя е показала изключителна храброст, тъй като е споделила страданието, което е преживяла и продължава да говори от името на други жертви. Тя е от около 3000 язидки, които са жертва на изнасилване и други престъпления, извършени от ДАЕШ ("Ислямска държава"). Престъпленията са систематични и част от военна стратегия. Изнасилването служи като оръжие в борбата срещу язидите и други религиозни малцинства.

Мурад е отвлечена от джихадисти през август 2014 г. от родното й село в Синджар, Северен Ирак. Тя печели престижната награда "Сахаров" през 2016 г., през същата година получава наградата за човешки права "Вацлав Хавел".

25-годишната Мурад е вторият най-млад нобелов лауреат след Малала Юсуфзай, която получава наградата на 17-годишна възраст през 2014 г.

През миналата година наградата получи Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (ICAN).

Международната кампания за забрана на ядрените оръжия печели Нобела за мир за 2017 г.
Обновена

Международната кампания за забрана на ядрените оръжия печели Нобела за мир за 2017 г.

В мотивите на комитета се отбелязва, че кампанията получава наградата за работата си...

98 Нобелови награди за мир са връчени между 1901 и 2017 година. 24 организации са спечелили наградата. Два пъти наградата е връчвана на трима души. 16 жени са печелили наградата. 62 години е средната възраст на нобеловите лауреати. Един човек е отказал наградата, а трима са били в затвора по време на обявяването на наградата в нейната история.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата награда получава 9 милиона шведски крони ( около 1 милион долара).

Нобеловата награда се присъжда от 1901 година.

По-рано тази седмица бяха връчени Нобеловите награди за медицина, физика и химия. Тази година се отлага връчването на престижната награда за литература заради скандал. В понеделник ще бъде връчена наградата за принос в икономиката.