Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (ICAN) печели Нобеловата награда за мир за 2017 г., съобщиха от Нобеловия комитет.

Горбачов и ЕС приветстваха решението на Нобеловия комитет

Горбачов и ЕС приветстваха решението на Нобеловия комитет

Междувременно НАТО хладно прие новината

В мотивите на комитета се отбелязва, че кампанията получава наградата за работата си да привлече вниманието към катастрофалните последици за човечеството от използването на ядрени оръжия и за усилията си да постигне забрана на такива оръжия на базата на договор.

От комитета поясняват, че ядрените оръжия са станали още по-унищожителни, но не са били обект на международна правна забрана. Но с работата си международната кампания е успяла да запълни тази юридическа дупка.

В същото време носителят на наградата обяви, че сега е моментът да се забранят ядрените оръжия. 

Кремъл: Няма алтернатива на ядрения паритет

Кремъл: Няма алтернатива на ядрения паритет

Русия е отговорен член на ядрения клуб

ICAN е коалиция от неправителствени организации от около 100 държави. Коалицията работи за забрана и елиминиране на ядрените оръжия. До момента 108 държави са поели ангажимент за така нареченото "хуманитарно обещание".

Кампанията работи за постигане на забрана на ядрените оръжия, която да бъде заложена в международното право. На 7 юли 122 страни членки на ООН одобриха Договора за забрана на ядрените оръжия. След като бъде ратифициран от най-малко 50 държави, забраната за ядрени оръжия ще влезе в сила и ще бъде правно обвързваща за всички страни, подписали се под него.

Това е първият многостранен договор за ядрено разоръжаване, сключен за последните повече от 20 г.

Десетки страни се подписаха под договор за забрана на ядрените оръжия

Десетки страни се подписаха под договор за забрана на ядрените оръжия

Договорът ще влезе в сила 90 дни след ратифицирането му от 50 държави

САЩ, Великобритания, Франция и другите ядрени сили бойкотираха преговорите.

Договорът напълно забранява създаването, складирането на ядрени оръжия, както и заплахи за използването им. Инициативата е водена от Австрия, Бразилия, Мексико, ЮАР и Нова Зеландия.

САЩ, Русия, Великобритания, Китай, Франция, Индия, Пакистан, Северна Корея и Израел не взеха участие в преговорите и на гласуването. Дори Япония бойкотира разговорите.

В момента в света има почти 15 000 ядрени оръжия.

Повече от 120 държави приеха първия договор за пълна забрана на ядрените оръжия

Повече от 120 държави приеха първия договор за пълна забрана на ядрените оръжия

САЩ, Великобритания, Франция и другите ядрени сили бойкотираха преговорите

Тази година 318 кандидати, от които 215 физическа лица и 103 обществени и международни организации имаха шанс да спечелят наградата.

През миналата година наградата взе президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос.

Президентът на Колумбия получи Нобела за мир в Осло

Президентът на Колумбия получи Нобела за мир в Осло

Получи чек за 8 млн. шведски крони

98 пъти е връчвана Нобеловата награда за мир между 1901 и 2016 година. 16 жени са печелили наградата. 62 години е средната възраст на нобеловите лауреати. Един човек е отказал наградата, а трима са били в затвора по време на обявяването на наградата в нейната история.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата награда получава 9 милиона шведски крони ( 1,12 милиона долара) или с един милион шведски крони повече от предишни години. Увеличението на размера на наградата (8 милиона шведски крони или около 953 хиляди американски долара през 2016 г.) е в резултат на финансовата стабилност на фонда.

Нобеловата награда се присъжда от 1901 година.