Бившият съветски лидер Михаил Горбачов приветства решението на Нобеловия комитет да връчи наградата за мир на Международната кампания за забрана на ядрените оръжия, съобщава АП.

Горбачов поясни, че това решение подсилва позицията, договорена между бившия съветски лидер и американския президент Роналд Рейгън на срещата в Рейкявик преди десетилетия.

Международната кампания за забрана на ядрените оръжия печели Нобела за мир за 2017 г.
Обновена

Международната кампания за забрана на ядрените оръжия печели Нобела за мир за 2017 г.

В мотивите на комитета се отбелязва, че кампанията получава наградата за работата си...

Михаил Горбачов, който самият се обявява срещу ядрените оръжия от напускането на властта през 1991 г., отбеляза в съобщение, че е много обезпокоен от това, че военните доктрини отново позволяват използването на ядрени оръжия.

"Бих искал да припомня за съвместна декларация, която подписахме с Роналд Рейгън: ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се стига до там", поясни той.

Въпреки че срещата в Рейкявик през 1986 г. се провали в последния момент, тя доведе до подписването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег през 1987 г., който забранява всички крилати и балистични ядрени и конвенционални ракети с обсег на действие между 500 и 5 500 километра.

В същото време шефът за външната политика на ЕС Федерика Могерини приветства решението на Нобеловия комитет.

"Ние споделяме силен ангажимент за постигане на задачата за свят без ядрени оръжия", написа тя в "Туитър".

Две страни членки на ЕС - Франция и Великобритания - са ядрени сили.

Междувременно НАТО хладно прие новината за Нобеловата награда за мир, информира АФП. Според организацията подобни усилия за свят без атомни оръжия трябва да вземат под внимание "реалностите" с глобалната сигурност.

Генералният секретар иначе приветства "вниманието, отделено на въпроса", и че НАТО е ангажиран да се създадат условия за свят без ядрени оръжия.

Но според него подобна забрана поставя под риск постигнатия през годините успех с неразпространението на ядрени оръжия.