Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че "няма алтернатива на ядрения паритет" за глобалната сигурност, информира АФП.

Песков коментира новината за Международната кампания за забрана на ядрените оръжия, която спечели тазгодишната Нобелова награда за мир.

Международната кампания за забрана на ядрените оръжия печели Нобела за мир за 2017 г.
Обновена

Международната кампания за забрана на ядрените оръжия печели Нобела за мир за 2017 г.

В мотивите на комитета се отбелязва, че кампанията получава наградата за работата си...

"Президентът Владимир Путин много пъти говори за важността от ядрен паритет, за който няма алтернатива от гледна точка на глобалната сигурност и стабилност", поясни Песков.

Той повтори "постоянната и активна позиция на Русия за неразпространение на ядрени оръжия".

"Русия е отговорен член на ядрения клуб", каза още говорителят и добави, че трябва да се "уважи" решението на Нобеловия комитет.

Песков коментира и други теми. Той заяви, че Путин и саудитският крал Салман са обсъдили военното сътрудничество и другите държави не трябва да се страхуват от такива връзки.

"Ще продължи работата по това. Подобряването военното сътрудничество между Русия и Саудитска Арабия...не е пряко насочено към трета страна и ние вярваме, че е безпочвено да се изразява безпокойство по този въпрос", изтъкна Дмитрий Песков.

Говорителят коментира и обтегнатите отношения със САЩ.

САЩ водят политика на репресиране на руските медии на американска територия, оплака се той, имайки предвид разследването на ФБР срещу Sputnik през септември, както и случаят с правосъдното министерство на САЩ, което поиска служителите на Russia Today да се регистрират като чужди агенти.

Песков добави, че Москва не изключва да предприеме ответни мерки, ако продължи ситуацията с "безпрецедентния натиск", който е в нарушение на принципите на свободата на словото.