Новият президент на Турция Абдула Гюл утвърди предложения му от премиера Ердоган нов състав на правителството. Това е казал самият Ердоган след среща с президента, съобщава ИТАР-ТАСС.

„Президентът утвърди предложения му списък със състава на 60-то правителство на Турция", заявява премиерът на пресконференция след срещата.

Нов външен министър стана главният преговарящ по въпросите за присъединяването на Турция към Европейския съюз Али Бабаджан. По решение на министър-председателя в длъжностните пълномощия на Бабаджан освен ръководството на външното министерство, ще остане и преговорния процес с Европейския съюз.

Министерство на вътрешните работи ще бъде ръководено от Бешир Аталай, също бивш министър от предишното правителство.

Сменени са министрите на културата и туризма, на труда и социалните грижи, на промишлеността и търговията, както и министърът на околната среда.

Новият кабинет под ръководството на Ердоган ще се събере по-късно днес на своето първо заседание.

Пропомняме, кандидатът на Партията на развитието и справедливостта 56-годишният министър на външните работи на Турция Абдула Гюл бе избран на президент на страната на трето гласуване в парламента.

Движението на военните бойкотира този избор и не присъства на официалната церемония, на която Абдула Гюл произнесе реч.
Днес министър-председателят на Турция Ердоган представи на новия президент предложението си за правителство на страната.