Мумбай е най-големият град в Индия, който забрани пластмасови продукти. Жителите, хванати да използват полиетиленови пликове, торби, чаши и бутилки, са заплашени от три месеца затвор и глоба в размер до 276 британски лири (25 000 рупии), пише "Гардиън".

Забраната влиза от днес.

Служители на градската администрация предприеха проверки в града. Вече са наложени и първите глоби. Компании като McDonald's и Starbucks са сред глобените.

Наказанията варират от 500 рупии при първо нарушение до 25 000 рупии и три месеца затвор за тези, които са хващани многократно да използват пластмасови продукти.

За ситуацията със замърсяването е добре да се прави, но за хората е голям проблем, каза жител на Мумбай и добави, че "хората тук носят всичко в найлонови чанти".

Местни медии съобщават за оплаквания на търговци, които са алармирали, че някои инспектори се опитват да ги изнудват.

Наскоро Индия беше домакин на Световния ден на околната среда. Тази година той беше с фокус епидемията от пластмасови отпадъци. От 1950 г. около 6,3 милиарда тона пластмасови отпадъци са захвърлени в природата. За по-голямата част от тях са необходими най-малко 450 години, за да се разградят.

Половината от пластмасовите отпадъци в природата са от последните 13 г. и около половината от тях се смята, че са за еднократно ползване, такива като пликове, чаши и сламки.

В Индия се падат около 11 килограма на човек на година в сравнение със 109 килограма в САЩ.