Турски съд присъди глоба на 59-годишния британския художник Майкъл Дикенс заради обидна карикатура на министър-председателя Реджеп Таип Ердоган.

Дикинсън е направил карикатурата на Ердоган преди няколко години и я е нарекъл „Хубавото момче". На нея държавният ръководител е изобразен като булдог, с повод американския флаг.

Според, съда с отчитане на времето на създаване на карикатурата, този, който държи повода е бившия американски президент Джордж Буш - младши, а „добрият" от названието на рисунката може да се тълкува като „послушен".

Художникът вече веднъж е бил съден за изображението, но през 2008 година е обявен за невинен. След това обаче са му повдигнати нови обвинения.

Заради това Дикенс, който в продължение на 20-години е живял в Турция, се завърна в родината си. В съда обаче британецът, който отново е в страната, обяви, че не е в състояние да плати глобата равна на 3 000 фунта стерлинги.

Затова и присъдата е с разсрочено плащане за 5 години при условие обаче художникът да не рисува карикатури през това време.