Глобализацията е под риск.

Това предупреди премиерът на Индия Нарендра Моди на първия ден от Световния икономически форум в Давос, Швейцария, пише "Гардиън".

Светът е заплашен от растящите атаки срещу глобализацията, подчерта той и допълни: "Трябва да приемем, че глобализацията бавно губи блясък".

Частично той хвърли вината върху създадените след Втората световна война институции, включително ООН.

Дали структурите и плановете за действие на тези организации съвпадат с аспирациите и мечтите на човечеството, попита Моди.

Според него сили, които застават зад протекционизма, надигат глава срещу глобализацията, тъй като искат да спрат процеса.

Светът е изправен пред риск от нови мита и безмитни бариери, продължи индийският премиер, отбелязвайки, че двустранните и многостранните търговски преговори са в някакъв застой.

Като друга голяма заплаха Моди посочи тероризма.

Има изкуствена разлика между "добър и лош" тероризъм, алармира Нарендра Моди и изрази тревога от радикализирането на младите хора.

Снимка 335766

Източник: ЕПА

Светът се е насочил от базирано на нуждата към базирано на алчността потребление, отсече премиерът на Индия.

По думите му климатичните промени също са голяма заплаха за планетата.

Ледниците се топят, острови изчезват под водата, в Давос за първи път от 20 г. имат проблеми със снега, поясни той и разкритикува лидерите на развитите икономики, че не показват солидарност.

Всеки говори за намаляване на емисиите, но много малко държави изпълняват думата си да предоставят помощ на развиващите се държави да се сдобият с необходимата технология, наблегна Моди.

По думите му целта на Индия е да добави 175 гигавата възобновяема енергия до 2022 г.

Като проблеми той посочи също "разпокъсването" на световната икономика, безработицата, неравенството и липсата на възможности.

Моди попита как светът може да реализира мечтата за красив и споделен от всички свят.

Снимка 335767

Източник: ЕПА

Демокрацията не е само политическа система - тя е изглед към живота и начин на живот, поясни Нарендра Моди.

Днес информацията е най-големият актив на света, убеден е той.

Моди обеща икономиката на Индия да се разшири до 5 трилиона долара до 2025 г.

Той посочи три приоритета: световната икономика трябва да бъде по-приобщаваща; политиците трябва да се ангажират с базиран на правила световен ред и реформиране на големите институции в света, свързване на политиката, икономиката и сигурността.

За последно премиер на Индия говори на Давос през 1997 г. Тогава Индия имаше БВП в размер на 400 милиарда долара, а сега е 6 пъти по-голям.