Проучване с нов алгоритъм на британски университети прогнозира, че 63 държави, около половината, които получават рейтинги от агенции като S&P Global, Moody's и Fitch, могат да видят намаляване на кредитните им рейтинги заради климатичните промени до 2030 г., информира "Ройтерс".

Изследователи от Кеймбриджкия университет, Университета на Източна Англия и СОАС Университет на Лондон са проучили "реалистичен сценарий", известен като RCP 8.5, при които емисиите на парникови газове продължават да нарастват през следващите десетилетия. След това са проучили как негативното отражение от покачването на температурата, морското равнище и други последици от климатичните промени върху икономиките и финансите на държавите могат да засегнат кредитните им рейтинги.

Авторите на проучването са установили, че може да бъде понижен кредитният рейтинг на 63 държави заради климатичните промени с 1,02 степени до 2030 г. и при 80 страни с 2,48 степени до 2100 г.

Най-тежко ще бъдат засегнати Китай, Чили, Мексико и Малайзия, които могат да отчетат понижение с 6 степени до края на века, а при САЩ, Германия, Канада, Австралия, Индия и Перу може да бъде регистрирано понижение с около 4.

"Нашите резултати показват, че буквално всички държави, без значение богати или бедни, студени или топли, ще отчитат понижение, ако настоящата траектория на въглеродни емисии се запази", предупреждават авторите на изследването.