Големите икономики ще губят по 2% от БВП всеки месец заради ограничителните мерки срещу коронавируса, прогнозира Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Си Ен ЕН.

Генералният секретар на организацията Анхел Гурия разкри последните прогнози, които показват, че ограничителните мерки директно ще засегнат сектори, които представляват до 1/3 от БВП на големите икономики.

Прогнозират икономиката на Италия да се свие с 6,5%, а дългът да нарасне до 150% от БВП

Прогнозират икономиката на Италия да се свие с 6,5%, а дългът да нарасне до 150% от БВП

Финансовото министерство прогнозира БВП да се свие с повече от 3% тази година.

Ще се губят по 2% от годишния растеж на БВП всеки месец вследствие на мерките. Туристическият сектор ще отчете спад от 70%, се казва в прессъобщението на организацията.

Предупреждава се, че много икономики ще изпаднат в рецесия.

"Това е неизбежно, тъй като ние трябва да продължим да се борим с пандемията, докато в същото време положим всички усилия да възстановим обикновеното икономическо състояние възможно най-бързо", подчертават от ОИСР и отбелязват, че са необходими по-координирани действия на правителствата и частния сектор.

ОИСР очаква години на страдание в световната икономка

ОИСР очаква години на страдание в световната икономка

Гурия призова за безплатни тестове, оборудване за лекари, пари за работници и самостоятелно заети и данъчни ваканции за бизнеса

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 465 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 21 000. Регистрирани са случаи в 199 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 530 000 случая и над 24 000 починали в 176 държави, възстановили са се около 122 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".