Гръцките пожарникари, подкрепяни от хеликоптери с вода, се борят с голям пожар близо до град Лутраки, западно от Атина в четвъртък, съобщава "Грийк рипортър".

Според властите, пожарът е избухнал късно в сряда и гори борова гора в района, където много атиняни имат ваканционни домове.

Населените места Схинос, Агия Сотира, Вамвакес и Мавролимни и два манастира са евакуирани, засега пожарът е причинил щети на няколко домове.

62 пожарни коли със 182 пожарникари, седем други екипа пожарникари, специално превозно средство на пожарната и хеликоптери с вода, се борят с пожара.

Огненият фронт се движи към град Алепохори, популярен курорт в Коринтския залив.

Говорител на пожарната служба заяви, че има около 1000 домове, разположени в района, засегнат от горския пожар. Той добави, че доброволци също помагат на пожарната служба.

Според метеорологичната служба meteo.gr плътният дим от огъня на запад от Атина е стигнал до Икария в източните Егейски райони.

Горските пожари са често срещани през горещите и сухи лета на Гърция.

През 2018 г. голям пожар, който обхвана курорта Мати, на близо до Неа Макри и причини 102 смъртни случая.

Пожарите са второто най-смъртоносно събитие на 21-ви век след пожарите от "Черната събота" през 2009 г. в Австралия, при които загиват 173 души.

Нови пожари в Гърция

Нови пожари в Гърция

Властите предупреждават за висока опасност от пожари днес