Технологичният гигант Google работи по цензурирана търсачка за Китай, съобщава Intercept, позовавайки се на документи на американската компания за вътрешно ползване и няколко източници, запознати със случая.

Компанията разработва цензурирана версия на търсачката, която планира да пусне в експлоатация в Китай. Проектът, наречен Dragonfly, е разработван от пролетта на 2017 г. През декември миналата година изпълнителният директор на Google Сундар Пичай се е срещнал с представители на китайското правителство, за да представи идеята на гиганта.

Според информацията Google ще разработи ново приложение, което ще отговаря на китайските закони за цензура и ще "вкарва в "черен" списък интернет страници и изрази за човешки права, демокрация, религия и мирни протести".

Работна версия на търсачката вече е представена на правителството на Китай. Финалната версия се очаква да бъде пусната в рамките на следващите девет месеца, ако Google успее да получи одобрението на Китай.

През 2010 г. Китай блокира всички сайтове с търсачката на Google, след като компанията обяви, че няма да цензурира търсачката си в страната. Четири години по-късно технологичната компания спря мейл услугата Gmail и уеб браузъра Chrome за китайските потребители.