Михаил Горбачов, историческият реформатор и последният съветски лидер преди разпадането на СССР, празнува 90-годишния си рожден ден под карантина и като всеки друг е "изморен" от коронавирус ограниченията, съобщи говорителят му, цитиран от АФП.

Горбачов получи поздравителни телеграми от цял свят, от руския лидер Владимир Путин, американския президент Джо Байдън и германския канцлер Ангела Меркел, които му изпратиха най-добри пожелания, поясни говорителят.

Горбачов на 90 г.: Ругаят ме за гласността, но без нея нищо в Русия не би се променило

Горбачов на 90 г.: Ругаят ме за гласността, но без нея нищо в Русия не би се променило

Той смята перестройката за главното дело на живота си

"Той е под карантина в болница по време на пандемията",коментира Владимир Поляков, говорител на Фондация "Горбачов", пред АФП.

"Той е изморен от това, като всички нас", добави Поляков.

Горбачов, който ще отбележи рождения си ден със семейството и приятели, получи "камара" от поздравления от целия свят, каза говорителят.

Поляков допълни, че Горбачов ще разговаря със семейството си и приятели със спазване на социална дистанция, възможно е с видеовръзка.

"Организирали сме всичко", каза Поляков.

Горбачов: Основното нещо е да се предотврати ядрена война

Горбачов: Основното нещо е да се предотврати ядрена война

Горбачов изрази надежда за подобряване на отношенията между Русия и Европейския съюз

В поздравителна телеграма Путин нарече Горбачов "необикновен" политик, който помогна за промяна на световната история.

"По право вие принадлежите към плеядата от ярки и необикновени хора, изключителни държавници на нашето време, които са оказали голямо влияние върху хода на националната и световна история", пише Путин в поздравлението на Кремъл.

Той хвали Горбачов за "енергията и творческия потенциал", като отбелязва, че бившият съветски лидер е ангажиран с хуманитарни и други проекти.

Путин и Горбачов имат сложни отношения. През годините Горбачов критикуваше бившия агент на КГБ, но и го хвалеше за стабилното развитие на Русия.

В миналата Путин заяви, че разпадането на СССР е "най-голямата геополитическа катастрофа на века".

Поляков коментира още, че докато е в изолация, Горбачов продължава да работи.

"Той редактира книги и статии", добави той.

"Ройтерс" отбелязва, че Горбачов се очаква да организира празненство по Zoom. Той ще разговаря с приятели и политически съюзници.