Бившият съветски лидер Михаил Горбачов изрази надежда за подобряване на отношенията между Русия и Европейския съюз, информира ДПА, позовавайки се на Интерфакс.

Отношенията между Брюксел и Москва рязко се влошиха от анексирането на Крим през 2014 г., а също заради последвали опити за покушения в Европа, обвиненията за намеса на Русия в европейски избори и заради отравянето на Алексей Навални.

Горбачов обсъждал с Байдън ядрени оръжия, очаква продължение на "Нов СТАРТ"

Горбачов обсъждал с Байдън ядрени оръжия, очаква продължение на "Нов СТАРТ"

"Би било възможно да се договорим за определени правила на играта"

Последният лидер на СССР коментира, че все още могат да се намерят допирни точки, макар че отношенията са най-ниското ниво от Студената война.

"Човек не трябва да се страхува от преговори. Само преговорите, само срещите на всички равнища - особено на най-високо - могат да донесат положителни резултати. Вярвам в това", поясни Горбачов.

"Трябва да се разбере, че ние всички сме европейци...това означава, че трябва да преговаряме", добави той.

По време на интервюто за Интерфакс Горбачов, който във вторник ще навърши 90 г., също призова руския лидер Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън да проведат среща и да организират нови преговори за ядрено разоръжаване.

Горбачов разказа какво щеше да се случи при запазване на СССР

Горбачов разказа какво щеше да се случи при запазване на СССР

Светът днес щял да бъде по-стабилен, по-безопасен и по-справедлив

"Основното нещо днес е да се предотврати ядрена война", призова той. "За да се постигне напредък, необходимо е всеки да подходи открито", смята Михаил Горбачов.

Той разказа още, че опитът му с американския президент Роналд Рейгън през 80-те г. на миналия век показва, че лидерите на двете ядрени сили могат да постигнат много по въпроси, свързани със световната сигурност, ако желаят.

Вашингтон и Москва договориха в края на януари да удължат ядрения договор Нов СТАРТ с 5 г.

Русия и САЩ заедно притежават 90% от ядрените оръжия по света.

Горбачов: Политиката на Тръмп води до стратегически хаос

Горбачов: Политиката на Тръмп води до стратегически хаос

Мнение на последния президент на СССР