Католическата църква в Германия открива гореща телефонна линия за жертви на сексуално насилие, съобщи БиБиСи.

Седалището ще бъде в западния град Триер. Епископът на града ще приема всякакви оплаквания срещу духовници.

Стотици хора до момента са се оплакали, че като деца са станали жертва на сексуално насилие от свещеници в годините между 1950-1980-а.

Папа Бенедикт XVI беше обвинен, че докато е бил архиепископ на Мюнхен, се е провалил във вземането на мерки срещу предполагаем сексуален насилник.

Скандалът засегна две трети от германските епархии и главата на католическата църква с страната се извини публично след обвиненията.

Междувременно вчера турчинът Мехмет Али Агджа, който прекара почти 30 години в затвора за опит за убийство на предишния папа Йоан Павел II и бе освободен в началото на тази година, остро разкритикува ръководството на Католическата църква и призова папата да се оттегли.

Разкритията за педофилия и физически издевателства в католическата църква започнаха още през миналата година, като от Ирландия скандални признания започнаха да се чуват и от Германия, от където е родом и самият Бенедикт XVI.

В последните месеци на сериозни критики са подложени и католическите църква в Холандия, Австрия и Швейцария, където се отправиха обвинения срещу редица местни свещеници.

Миналата година бе публикуван доклад, в който високопоставени фигури от ръководството на ирландската католическа църква бяха критикувани остро заради опита им да скрият стотици случаи на издевателства над деца, започнали още през 70-те години на миналия век.

Самият Бенедикт XVI определи поведението на подобни свещеници като "позорно".