С третата гореща вълна, която удари Франция тази седмица, топлината, излъчваща се от асфалта пред операта Гарние в Париж, достигна 56 градуса по Целзий според термометъра на експерта по градско планиране Танги Льо Дантек. Няма сянка и почти не се вижда дърво, пише "Ройтерс".

Place de l'Opera е един от многобройните така наречени градски топлинни острови във френската столица, на който липсват дърветата, които охлаждат градовете, като осигуряват сянка и се разглежда като ключова линия на защита срещу изменението на климата и все по-горещите лета. Само на минута пеша, на сянка по протежение на озеленения с дървета булевард де Италиенс, термометърът показва 28 градуса.

"Веднага има лек бриз. Можете да дишате", Льо Дантек, който основа Aux Arbres Citoyens, група за действие, която се противопоставя на изсичането на дървета. Париж се класира зле сред глобалните градове заради своята зелена покривка. Според данни от World Cities Culture Forum само 10% от Париж е съставен от зелени площи като паркове и градини в сравнение с Лондон с 33% и Осло с 68%.

Миналият месец бе най-горещият юли във Франция, според националната метеорологична агенция Meteo France, рязките температури подчертават необходимостта от укрепване на естествената защита на столицата срещу глобалното затопляне. Кметството на Париж иска да създаде "острови на свежест" и планира да засади 170 000 дървета до 2026 г. Освен това маха бетона в десетки училищни дворове и полага почва и растителност.

"Това е огромен проект за засаждане на дървета и растителност, който е в ход, много по-голям, отколкото при предишни администрации", каза Жак Бодрие, заместник-кмет на Париж, натоварен с прехода към зелена енергия в сградите. Зелените амбиции на кметството обаче предизвикаха известни протести. Льо Дантек и други екологични активисти казват, че местните власти са изсичали множество десетилетни дървета, за да направят място за градински пространства.

При преначертаването на градския пейзаж изсичането на възрастни дървета противоречи на собствените амбиции на властите, тъй като фиданките са по-уязвими от суша и по-малко полезни в борбата с топлинното излъчване. През април активистът Томас Брейл засне видео на повече от 70 дървета, които се изсичат в северните покрайнини на града, за да направят път за визията на кмета Ан Идалго за "зелен пояс" около града.

Градските плановици на кметството казват, че Париж не може да бъде преустроен, за да се справи по-добре с изменението на климата, без да бъдат изсечени някои дървета. Но Брейл каза: "Тези дървета трябваше да изиграят роля."

Нова гореща вълна връхлита Франция

Нова гореща вълна връхлита Франция

Големи горски площи са унищожени от пожари