Командирът на Тихоокеанския флот на САЩ обяви, че готов да нанесе ядрен удар срещу Китай следващата седмица, ако президентът Доналд Тръмп заповяда, информира АП.

Адмирал Скот Суифт отговори на хипотетичен въпрос на конференция за сигурност в Австралийския национален университет след мащабни военни учения между САЩ и Австралия до крайбрежието на континента. Ученията бяха наблюдавани от китайски разузнавателен кораб североизточно от Австралия.

Запитан дали би нанесъл ядрен удар по Китай следващата седмица, ако Тръмп нареди, Суифт отговори: "Отговорът би бил: Да".

"Всеки член на въоръжените сили на САЩ е положил клетва да защитава конституцията на САЩ срещу всички чужди и вътрешни врагове и да се подчинява на офицерите и на президента на САЩ като командир и главнокомандващ над нас", добави той.

Това е сърцевината на американската демокрация и всеки път, когато имате армия, която не е фокусирана и не е предана на гражданския контрол, то ние наистина имаме значителен проблем, поясни той.

Говорителят на флота Чарли Браун заяви по-късно, че отговорът на Суифт препотвърждава принципа за граждански контрол над военните.

В двустранните учения участваха 36 бойни кораба, включително самолетоносача "Роналд Рейгън", 220 самолета и 33 000 военнослужещи.