Учени от Южна Корея са отгледали клетки от говеждо месо в оризови зърна, съобщава "Ройтерс".
Според тях това е важна стъпка към постигането на устойчив, достъпен и екологично чист източник на протеини, който би могъл да замени отглежданите във ферми говеда за месо.
Професор Джинки Хонг от университета "Йонсей" в Сеул, който ръководи изследването, заяви, че "говеждият ориз" е първият продукт по рода си. Той използва зърнени частици като основа за култивиране на животински мускули и мастни клетки.
В изследването оризовите зърна са третирани с ензими, за да се създаде оптимална среда за клетъчен растеж. След това в тях се внедряват говежди клетки, които се култивират, за да се получи крайният хибриден продукт, който прилича на розово оризово зърно.
Това не е първият научен екип, който работи върху лабораторно отгледани месни продукти. Компании по целия свят пуснаха култивирано месо; сред последните продукти са растителни пиле и змиорка, култивирани на соева основа. Те се предлагат на пазара в Сингапур.
Екипът на Хонг твърди, че оризът има предимство по отношение на безопасността спрямо соята или ядките, тъй като по-малко хора са алергични към него.
"Ако бъде успешно разработен в хранителни продукти, култивираният говежди ориз може да служи като устойчив източник на протеини, особено в среди, където традиционното животновъдство е непрактично", посочи Хонг.
Говеждият ориз съдържа приблизително 8% повече протеини и 7% повече мазнини от обикновения ориз. Хонг отбеляза, че 18% от протеина са от животински произход, което го прави богат източник на незаменими аминокиселини.
На цена от около 2 долара за килограм и с много по-малък въглероден отпечатък от традиционните говежди продукти, култивираният говежди ориз може да се конкурира с останалите хранителни стоки, изтъкна Хонг.
По негови думи остават предизвикателства от техническа гледна точка и по отношение на спечелването на клиенти с вкус и текстура.
"Честно казано, не мисля, че може да възпроизведе сочността или текстурата на истинското говеждо месо", сподели клиент, опитал оризово говеждо месо в корейски ресторант в Сеул.
"Все още не се сравнява с говеждото, но тъй като изследванията са в начален етап, смятам, че това е чудесен път напред", отбеляза и друг потребител.