Учени от Южна Корея са отгледали клетки от говеждо месо в оризови зърна, съобщава "Ройтерс".

Според тях това е важна стъпка към постигането на устойчив, достъпен и екологично чист източник на протеини, който би могъл да замени отглежданите във ферми говеда за месо.

Професор Джинки Хонг от университета "Йонсей" в Сеул, който ръководи изследването, заяви, че "говеждият ориз" е първият продукт по рода си. Той използва зърнени частици като основа за култивиране на животински мускули и мастни клетки.

В изследването оризовите зърна са третирани с ензими, за да се създаде оптимална среда за клетъчен растеж. След това в тях се внедряват говежди клетки, които се култивират, за да се получи крайният хибриден продукт, който прилича на розово оризово зърно.

Това не е първият научен екип, който работи върху лабораторно отгледани месни продукти. Компании по целия свят пуснаха култивирано месо; сред последните продукти са растителни пиле и змиорка, култивирани на соева основа. Те се предлагат на пазара в Сингапур.

Храната на бъдещето - кюфтета от мамут?

Храната на бъдещето - кюфтета от мамут?

Учени представиха гигантско кюфте от лабораторно отгледано месо от изчезналия праисторически вид

Екипът на Хонг твърди, че оризът има предимство по отношение на безопасността спрямо соята или ядките, тъй като по-малко хора са алергични към него.

"Ако бъде успешно разработен в хранителни продукти, култивираният говежди ориз може да служи като устойчив източник на протеини, особено в среди, където традиционното животновъдство е непрактично", посочи Хонг.

Говеждият ориз съдържа приблизително 8% повече протеини и 7% повече мазнини от обикновения ориз. Хонг отбеляза, че 18% от протеина са от животински произход, което го прави богат източник на незаменими аминокиселини.

На цена от около 2 долара за килограм и с много по-малък въглероден отпечатък от традиционните говежди продукти, култивираният говежди ориз може да се конкурира с останалите хранителни стоки, изтъкна Хонг.

За първи път одобриха култивирано месо за консумация

За първи път одобриха култивирано месо за консумация

"Пилешките хапки", произведени от американската компания Eat Just, са одобрени

По негови думи остават предизвикателства от техническа гледна точка и по отношение на спечелването на клиенти с вкус и текстура.

"Честно казано, не мисля, че може да възпроизведе сочността или текстурата на истинското говеждо месо", сподели клиент, опитал оризово говеждо месо в корейски ресторант в Сеул.

"Все още не се сравнява с говеждото, но тъй като изследванията са в начален етап, смятам, че това е чудесен път напред", отбеляза и друг потребител.