За първи път одобриха продажбата на култивирано месо, произведено в биореактори без убиване на животно. Развитието е приветствано като ключов момент в месната индустрия, пише "Гардиън".

"Пилешките хапки", произведени от американската компания Eat Just, са одобрени след преглед за безопасност от Сингапурската агенция по храните. Одобрението може да отвори врата към бъдеще, в което всичкото месо ще се произвежда без избиване на добитък, отбелязват от компанията.

Десетки фирми разработват култивирано пилешко, телешко и свинско, което може да намали отражението на индустриалното производство на месни продукти върху климата и природата, а също така може да осигури по-чисто и без химикали месо. В момента около 130 милиона домашни птици и 4 милиона прасета са избивани всеки ден заради месото. От всички бозайници на Земята, 60% са добитък, 36% са хора и 4% диви животни.

Клетките за продукта на Eat Just са отгледани в 1200-литров биореактор и след това са смесени със съдържание на растителна основа. Първоначално произведеното култивирано месо ще бъде в ограничено количество и хапките ще се продават в ресторант в Сингапур, поясниха от компанията. Продуктът ще е значително по-скъп от пилешкото месо, докато производството не се увеличи, но от Eat Just увериха, че с времето ще стане по-евтино.

Използваните клетки за стартиране на процеса са от клетъчна банка и не е било необходимо убиването на пиле, защото клетките могат да бъдат взети с биопсия от животни. Хранителните добавки за растежа на клетките са от растения.

Редица научни изследвания показват, че хората в богатите държави консумират повече месо от здравословното за тях и за планетата. Проучвания сочат, че намаляването на консумацията на месо е жизнено важна в борбата с климатичната криза и според някои учени това е най-добрата екологична мярка, която човек може да предприеме.

Култивирането на месо в биореактори също предотвратява проблемите с бактериално замърсяване от животински отпадъци и предозиране с антибиотици и хормони в животните. За култивирането на месото е необходимо относително голямо използване на енергия и следователно въглеродни емисии. Но производителите уверяват, че щом се засили производството на култивирано месо, ще паднат емисиите и ще се използва по-малко вода и земя.