Гръцката полиция, финансовите и здравните власти нахлуха в магазин, управляван от антиваксъри в зимния курорт Арачова, в южна централна Гърция. Магазинът работи от месец и половина и се казва "Министерство на защитата", съобщава "Кийп толкинг Грийс".

Магазинът е открит от група, наричаща се "Пазители на конституцията", които твърдят, че имат всички конституционни права да се противопоставят на всякакви мерки, правила и законови разпоредби на държавата срещу пандемията на коронавирус и че нито една държавна институция няма власт над тях, която да включва налагане на глоби.

Групата е организирана с униформи, използва религиозни и древногръцки лозунги и се държат все едно те са полицаи.

Миналата седмица четирима членове на групата са арестувани, след като влязоха в съоръжение, извършващо бързи тестове в Солун. Те твърдяли, че са полицаи и поискали лиценза за експлоатация на съоръжението. Собственикът се обадил в полицията.

За групата се съобщава от миналата седмица, но властите все още не са направили нищо, за да ги спрат, въпреки скорошния закон, наказващ тези, които разпространяват фалшиви новини за пандемията. В магазина на групата се продават някакви "лекарства", направени от билки и семена, както и камъни с "положителна енергия".

Във вторник сутринта полицаи и екипи от министерствата на финансите и здравеопазването посетиха магазина, за да проверят дали магазинът работи законно и според съобщенията е задържан управителя на магазина.

"Пазители на конституцията" твърдят, че всичките им продукти са "освободени от данъци" и плащането се извършва само с пари, които са измислили - "кредитните монети".

Във вторник следобед кметът на Арачова коментира, че магазинът вече е затворен четирима души са задържани. Всичките четирима души от магазина са отведени в полицейския участък, включително управителят.

Според медиите, през март 2020 г. те са рекламирали спрей, твърдейки, че това е "ваксина срещу Covid". През ноември 2021 г. те твърдят, че вирусът не съществува, тъй като няма очевидно доказателство за противното.

Съобщава се, че групата работи главно чрез Facebook, където са създали няколко групи, обменят информация, организират събития и често качват видеоклипове с националистическо съдържание. Те твърдят, че са "конституционна полиция".

В близкото минало членове на групата заведоха дела срещу учители, защото принуждавали децата да носят маски.

Групата е свързана с измамника Артемис Сорас, който твърдял, че е в състояние да плати дълга на Гърция по време на икономическата криза с несъществуващи облигации и акции в замяна на политическа власт.

Не е ясно, кой финансира тази група антиваксъри или кой им осигурява униформи и специални превозни средства, кой плаща адвокатски разноски за съдебни дела и високи наеми.

Гръцкият парламент одобри задължителната имунизация на хората над 60 г.

Гръцкият парламент одобри задължителната имунизация на хората над 60 г.

На неваксинираните ще се налагат месечни глоби