Гръцките журналисти стачкуват срещу реформа в пенсионната система. Стачката е обявена за 24 часа, а в изявление на профсъюзното обединение на журналистите се посочва, че протестът е насочен към ликвидирането на резервния фонд на работещите в печата.

Гръцкото правителство планира на проведе пенсионна реформа, с която да намали тежестта за пенсионните фондове, вноските на които значително надвишават вноските за гражданите.

В Гърция съществува цяла мрежа от пенсионни фондове, които са разпределени за представители на различни професии. Сред намеренията на правителството са да намали числото на застрахователните каси и да отмени някои привилегии за отделни професии.

Журналистите, които разполагат с една от най-изгодните системи за пенсионно осигуряване, се противопоставят на тези планове.
По време на стачката държавните и частните телевизионните канали, информационните агенции и радиостанциите няма да предават новините и публицистични предавания. Така в сряда вестниците няма да излязат от печат.
Ще бъде прекратена и работата на журналистите в пресцентровете на държавните учреждения.

Днес в Атина ще се проведе и митинг на журналистите. Той ще съвпадне с демонстрация на преподавателите в училищата и университетите и студенти.