Въоръжени граждани убиха нападател в ресторант в град Оклахома, щата Оклахома, съобщи The Guardian.

До убийството се стига, след като мъж с психически проблеми започва да стреля в ресторант в града.

При стрелбата мъжът ранява две деца, жена и мъж, който се опитва да избяга от заведението.

Нападателят е 28-годишният Александър Тилгман. Той имал легално разрешително за притежание на оръжие. Той започнал да го използва в ресторанта на вечеря.

След като ранил посетителите в ресторанта, нападателят е убит от двама минувачи. Те станали свидетели на цялата криза в заведението, при които извадили и използвали личните си оръжия, за да обезвредят нападателя и да не се стигне до фатален край за повече хора.

Няма опасност за живота на пострадалите, уточняват властите.

Стана ясно, че нападателят имал психични отклонения. Според полицията той бил известен с неадекватността си, но не бил агресивен. Въпреки това властите констатирали, че "този мъж не трябва да излиза от радарите на полицията".

Мъжът имал само едно провинение - за проява на домашна агресия и насилие. Когато бил на 13-годишна възраст мъжът блъснал няколко пъти майка си около спор за това кой да пусне прахосмукачка.

По-рано тази година мъжът започнал да притеснява гражданите на Оклахома, разлепвайки по улиците на града стотици листовки. С листовките той предупреждавал хората да внимават, защото имало демони, които превземали и обладавали хората. По-точно в листовки пишело, че има "демони в клонирани транссексуални тела". В листовките той молил хората и да посетят неговия канал в YouTube.

Във връзка с убийството на мъжа неговият брат заяви, че никой не се е опитвал да помогне на Александър, а "той плачеше за помощ".

Ранени при стрелба в американско училище

Ранени при стрелба в американско училище

Задържан е стрелецът в учебното заведение в щата Индиана

Към момента не са ясни мотивите за нападението. Полицията продължава да работи по случая. Шерифът в града е заявил, че спрямо двамата мъже, които са ликвидирали нападателя, няма да се повдигат обвинения.

Случаят за пореден път стана повод за дебат относно това дали трябва да се ограничи правото на носене на оръжие свободно в САЩ.