Грузинската православна църква подкрепя украинската автокефалия, тази позиция ще бъде оформена официално през януари. Това стана ясно след заседание на Синода, предаде кореспондент на вестник ВЗГЛЯД в Тбилиси.

"Грузинската църква подкрепя" украинската автокефалия, отговори Цилкански и Душетски митрополит Зосима след заседанието на Св. Синод в Тбилиси, след като беше запитан за автокефалията.

Вартоломей връчва указа за автокефалия на Украйна на 6 януари

Вартоломей връчва указа за автокефалия на Украйна на 6 януари

Киев обяви митрополит Епифаний за свой патриарх

По думите му през януари Вселенският патриарх ще публикува позицията си по повод Украинската църква.

"След това и ние ще реагираме. Днес ще се въздържим", отбеляза Зосима.

До този момент Грузинската православна църква се въздържаше да обяви позицията си по казуса.

Вселенският патриарх Вартоломей ще връчи (томоса) указа за автокефалия на Украйна на 6 януари. За да бъде призната за независима обаче, Украинската църква трябва да бъде призната от всички останали православни църкви. Киев обяви, че митрополит Епифаний е бил избран за украински патриарх.

Порошенко: Свещен ден за Украйна - окончателна независимост от Русия

Порошенко: Свещен ден за Украйна - окончателна независимост от Русия

"Този ден ще влезе в историята"

Отношенията между Украйна и Русия се изостриха до крайност след окупирането на Крим от страна на Москва през 2014 г. Украйна въведе военно положение през ноември, изтъквайки заплаха от нахлуване, след като Русия плени три нейни военни кораба в Керченския проток на 25 ноември.

Украинската православна църква беше подчинена на Москва в продължение на стотици години, а лидерите на Украйна смятат, че църковната независимост е жизненоважна за справяне с руската намеса в страната.

Припомняме, на 11 октомври след заседание на Синода на Вселенската патриаршия в Истанбул бе обнародвано решение, в което се казва, че Вселенския патриарх продължава процедурата за предоставяне на автокефалия на Украинската църква.

Тогава бе обявено, че се отменя писмо на Синода от 1686 г., според което Киевската митрополия попада под юрисдикцията на Москва, възстановява каноничния статус на предстоятеля на УПЦ Киевския патриарх, патриарх на Киев и цяла Руско-Украинска църква Филарет и предстоятеля на Украинската автокефална православна църква Макарий.