Украйна избра главата на новата си национална църква днес, отбелязвайки историческо отцепване от Русия, което ръководителите на страната виждат като жизненоважно за сигурността и независимостта на Украйна, отбелязва "Ройтерс".

Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви, че митрополит Епифаний, който е от Киевската патриаршия, е бил избран за патриарх на новата църква.

"Този ден ще влезе в историята като свещен ден ... денят на окончателната независимост от Русия", подчерта Порошенко пред хиляди поддръжници, които крещяха "Слава, слава, слава!".

В Киев събор решава бъдещето на Украинската църква

В Киев събор решава бъдещето на Украинската църква

192 са делегатите, от които 64 архиерея, 64 свещеника и 64 мирянина

Отношенията между Украйна и Русия се изостриха до крайност след окупирането на Крим от страна на Москва през 2014 г. Украйна въведе военно положение през ноември, изтъквайки заплаха от нахлуване, след като Русия плени три нейни военни кораба в Керченския проток на 25 ноември.

Украинската православна църква беше подчинена на Москва в продължение на стотици години, а лидерите на Украйна смятат, че църковната независимост е жизненоважна за справяне с руската намеса в страната.

Патриарх Кирил зове Запада, ООН и папата да защитят проруската църква в Украйна

Патриарх Кирил зове Запада, ООН и папата да защитят проруската църква в Украйна

Била подложена на "преследване"

Киев твърди, че подкрепяните от Москва църкви на нейна територия са инструмент на Кремъл за разпространяване на пропаганда и подкрепя сепаратистите в Донбас в конфликт, в който загинаха повече от 10 000 души.

Предстоятелят на новата църква беше избран от църковен събор, който заседава в катедралата "Света София" в Киев, построена от сина на княз Владимир, чието кръщение през 988 г. доведе до разпространението на християнството в тогавашна Киевска Рус.

"Въпросът за автокефалията е въпрос на украинската национална сигурност", каза Порошенко пред събора по-рано.

"Това е въпрос на украинската държавност. Придобиваме духовна независимост, която може да се сравни с постигането на политическа независимост. Скъсайте оковите, които ни обвързват с империята", настоя украинският държавен глава.

Църквата на Украйна се готви да скъса с Русия - виждат "работа на дявола"

Църквата на Украйна се готви да скъса с Русия - виждат "работа на дявола"

"Вие служите на дявола, а аз служа на Господ"

Припомняме, на 11 октомври след заседание на Синода на Вселенската патриаршия в Истанбул бе обнародвано решение, в което се казва, че Вселенския патриарх продължава процедурата за предоставяне на автокефалия на Украинската църква.

Тогава бе обявено, че се отменя писмо на Синода от 1686 г., според което Киевската митрополия попада под юрисдикцията на Москва, възстановява каноничния статус на предстоятеля на УПЦ Киевския патриарх, патриарх на Киев и цяла Руско-Украинска църква Филарет и предстоятеля на Украинската автокефална православна църква Макарий.