В украинския манастирски комплекс "Света София" (Софийски Собор) започна събор, който се очаква да определени създаването на Автокефална православна църква в Украйна, да утвърди нейния Устав и да избере предстоятел, съобщи украинската агенция УНИАН.

Очаква се заедно с Киевския патриарх от УПЦ да присъстват и 42 архиерея, а с тях и по един свещеник и мирянин, общо 126 делегати.

От Укрианската автокефална православна църква (УАПЦ) потвърдиха участие на 12 епископа и всеки ще води със себе си и епископ и мирянин, което означава 36 делегати.От Московската патриаршия потвърдиха участие на 10 епископа и всеки от тях със свещеник имирянин, общо 30 души.

По предварителни данни на Екзарха на Вселенския патриарх, в събора ще участват общо 64 архиерея, 64 свещеника, 64 мирянина - общо 192 участника на Обединителния събор.

Вартоломей дава томос на Украинската църква на 6 януари 2019 г.
Обновена

Вартоломей дава томос на Украинската църква на 6 януари 2019 г.

Очаква се обединителен събор на 15 декември в катедралата "Св. София" в Киев

Припомняме, на 11 октомври в резултат на заседанието на Синода на Константинополския патриарх бе обнародвано решение, в което се казва, че Вселенския патриарх продължава процедурата за предоставяне на автокефалия на Украинската църква.

Тогава бе обявено, че се отменя писмо на Синода от 1686 г., според което Киевската митропиля попада под юрисдикцията на Москва, възстановява каноничния статус на предстоятеля на УПЦ Киевския патриарх, патриарх на Киев и цяла Руско-Украинска църква Филарет и предстоятеля на Украинската автокефална православна църква Макарий.

Вселенският патриарх Вартоломей гледа към статута на православен папа

Вселенският патриарх Вартоломей гледа към статута на православен папа

Без него поместните църкви щели да са: "като овце без пастир"

На 3 ноември президентът на Украйна Петро Порошенко и вселенския патриарх Вартоломей подписаха споразумение за сътрудничество и взаимодействие между Украйна и Вселенския патриарх.

На 29 ноември Вселенският патриарх утвърди проект на устав на Украинската църква, който ще бъде предоставен за томос за автокефалия.

Църквата на Украйна се готви да скъса с Русия - виждат "работа на дявола"

Църквата на Украйна се готви да скъса с Русия - виждат "работа на дявола"

"Вие служите на дявола, а аз служа на Господ"

Пред news.bg специалисти по църковно право уточниха, че този томос е по-скоро за учредяване на самостоятелна поместна православна църква. След това ще трябва да се регулира нейният кононичен статус - дали е автономна или автокефална.
Това ще зависи от устава, който ще се състави и приеме от църковния събор на новата структура

В единия случай се утвърждава избрания първойерарх от друга инстанция, която го определя и назначава като предстоятел. При автокефалия епископите сами си избират първия между тях- архиепископ или патриарх и ги интронизират без да се нуждаят от съгласие и одобрение от върховна юрисдикция на църква-майка.

Други условия за автокефалия са дали другите автокефални църкви ще я признаят за такава, дали ще влязат в църковно и евхаристийно общение с нейните епископи и клирици и дали и как ще бъде вписана в диптиха на каноничните автокефални църкви, за да бъде споменаван нейния предстоятел от другите патриарси по време на Литургия.