На 6 януари 2019 г., когато по нов стил се чества Богоявление (Йордановден), се очаква Вселенският патриарх Вартоломей да даде томоса на Украинската църква.
Това съобщи прессекретарят на Украинската православна църква и Киевски патриарх архиепископ Евстратий (Зоря), цитиран от УНИАН.

Вартоломей: Русия ще трябва да приеме решението за украинската автокефалия

Вартоломей: Русия ще трябва да приеме решението за украинската автокефалия

Той заяви, че знае за платените от Москва статии...

Припомняме, томосът е постановление на предстоятел на поместна църква по важен въпрос, засягащ църковното устройство и организация. Някои томоси за наричани "майчини" или "майчински" предвид предоставяната автокефалия. Обичайно томосите са с тържествен преамбюл като конституция.

За да е ясно какво ще се промени след връчването на томоса, трябва да бъде прочетено какво пише в самия документ, коментираха пред news.bg запознати с казуса свещеници.

Връчването на томос не означава, че Украинската църква ще стане независима. "Няма да имат патриарх и независима църква. Не се става независима църква, когато Вартоломей те признае", заяви богослов. Вартоломей иска да открадне Украинската църква, ползвайки ситуацията, е мнението на запознати с казуса богослови.

За да бъде призната за независима, Украинската църква трябва да бъде призната от всички останали православни църкви.

Към момента Украинската църква има две разколнически църкви и една призната от целия свят - Независима Украинска църква към Московската патриаршия, ръководена от митрополита на Украйна Онуфрий. Тя е призната от всички, поясниха богослови.

Порошенко вижда в автокефална украинска църква оръжие срещу домогванията на Русия

Порошенко вижда в автокефална украинска църква оръжие срещу домогванията на Русия

Стреми се да отреже "пипалата" на Кремъл

Томосът ще бъде връчен от Контантинополския патриарх на предстоятеля на Украинската църква, заяви Евстатий. Очаква се на 6 януари в Константинопол да има Света Литургия в съслужение на Вселенския патриарх и предстоятеля на поместната църква. След това на украинския предстоятел ще му бъде връчен томос.

Светият синод обсъжда свикването на общоправославен събор за украинската църква

Светият синод обсъжда свикването на общоправославен събор за украинската църква

БПЦ вече веднъж отказа Всеправославен събор по въпроса

Отбелязва се, че томосът се връчва на Литургия, която е оглавена от патриарха. Той служи само 12 пъти в годината - на велики празници. На 6 януари по Юлианския календар е Йордановден. Тогава ще служи и Вартоломей.

Припомняме, на 11 октомври след заседание на Синода на Константинополския патриарх бе обнародвано решение, в което Вселенския патриарх потвърди продължение на процедурите за предоставяне на автокефалия на Украинската църква.
Освен това, бе отменено писмото от Синода от 1686 г. според което Киевската митрополия попада под юрисдикцията на Москва, възстановява каноническия статут на предстоятеля на Украинската православна църква и Киевски патриарх, патриарх на Киев и на цяла Руска Украина Филарет и предстоятеля на Украинската автокефална правослана църква Макарий.

БПЦ отхвърли предложението за свикване на събор за украинската църква

БПЦ отхвърли предложението за свикване на събор за украинската църква

Атинският архиепископ Йероним изненадващо отменил среща с Вартоломей

На 3 ноември украинският президент Петро Порошенко и вселенският патриарх Вартоломей подписаха споразумение за сътрудничество и взаимодействие между Украйна и Вселенския патриарх.

На 29 ноември Вселенският патриархат утвърди проект на устава на Украинската църква, който ще бъде представен като томос за автокефалия.

Вселенският патриарх Вартоломей гледа към статута на православен папа

Вселенският патриарх Вартоломей гледа към статута на православен папа

Без него поместните църкви щели да са: "като овце без пастир"

Обединителния събор, участниците на който ще провъзгласят създаването на автокефалната православна църква в Украйна, ще утвърдят нейния устав и избор на предстоятел, ще бъде на 15 декември в катедралата "Света София", известна и като "Софийский собор" (Святой Софии) в Киев.