Членовете на Светия Синод на Българската православна църква са отхвърлили предложението за свикване на общоправославен събор, по времето на който да бъде обсъден украинския разкол, стана ясно от съобщение, публикувано късно вечерта на сайта на патриаршията.

На заседанието е разгледано писмо на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с вх. №599 от 3 октомври 2018 г., изпратено до предстоятелите на всички поместни православни църкви.

Вселенският патриарх Вартоломей гледа към статута на православен папа

Вселенският патриарх Вартоломей гледа към статута на православен папа

Без него поместните църкви щели да са: "като овце без пастир"

Идеята е била внесена за гласуване на заседанието на Св. Синод на БПЦ от Ловчанския митрополит Гавриил, но проекторешението за свикване на надюрисдикционен събор е отхвърлено.

За проекторешението са гласували Ловчанският митрополит Гавриил, Варненският Йоан и Видинският Даниил.
Против са гласували Негово Светейшество патриарх Неофит, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Русенски Наум, Старозагорски Киприан.

С особено мнение са гласували Неврокопският митрополит Серафим и Врачанският Григорий.

"След проведеното гласуване Св. Синод не приема предложеното от митрополит Гавриил проекторешение", се казва в официалното съобщение.

Православната църква на Русия се озъби на Вселенския патриарх

Православната църква на Русия се озъби на Вселенския патриарх

Щяла да прекъсне отношенията с него, ако даде автокефалия на украинската църква

Междувременно гръцкият вестник "Катимерини" съобщи, че атинският архиепископ Йероним изненадващо отменил в четвъртък вечерта планираната за петък сутринта среща с Вселенския патриарх Вартоломей.

Подобно събитие е изключително рядко, според коментари от църковните среди. Атина е последната спирка от посещението на Вселенския патриарх в Гърция, който преди това посети Солун и Крит.

Порошенко вижда в автокефална украинска църква оръжие срещу домогванията на Русия

Порошенко вижда в автокефална украинска църква оръжие срещу домогванията на Русия

Стреми се да отреже "пипалата" на Кремъл

Официалната причина за отмяната на срещата е заседание на Светия синод на Атинската архиепископия, на което трябва да бъде избран нов митрополит на Лариса.

Гръцки експерти по църковните дела тълкуват невъзможността да бъде намерен удобен час за среща с Вселенския патриарх като знак за недоволство и лоша атмосфера между Вселенската патриаршия и Гръцката православна църква.

Двете православни църкви имат сложни отношения, главно защото Гърция е фактически разделена между диоцезите на Патриаршията и Архиепископията.

От Руската православна църква искат обсъждане на статута на Украинската църква
Обновена

От Руската православна църква искат обсъждане на статута на Украинската църква

В света има 15 православни църкви, Руската е най-голямата, изтъкват подчинените на патрирах Кирил

Припомняме, от 14 септември 2018 г. с решение на Светия Синод руският патриарх Кирил спря поменаването на Вселенския патриарх Вартоломей, но евхаристийното общение между двете църкви не се прекратява.

Това дойде след като от Руската православна църква (РПЦ) призоваха останалите православни църкви да организират събор за обсъждане на църковната ситуация на Украйна. В света има 15 православни църкви, сега Руската е най-голямата.

Година преди това решение, на 30 ноември 2017 г. Руската православна църква за пръв път официално призна независимостта на Украинската православна църква. На специален Събор бе единодушно подкрепена молбата на митрополита на Киев и на цяла Украйна Онуфрий да отдели за Украинската православна църква отделна глава в устава на Московския патриарх".

С настоящия Устав на Московския патриарх е записано, че центърът на управление на Украинската православна църква се намира в Киев. Общоцърковният съд ще обхваща цялата територия на Московския патриарх с изключение на Украйна.

На 19 април 2018 г. след президентска инициатива, одобрена от украинските депутати, се заговори, че Православната църква на Украйна може да стане независима от Москва.

Малко по-късно - на 20 юни 2018 г. Сръбският епископ на Бачка Ириней бе категоричен, че Вселенският патриарх Вартоломей няма да предостави автокефалия (самостоятелност) на канонически непризнатите църкви в Македония и Украйна.

Представителят на Сръбската православна църква е коментирал пред сръбския в. "Политика", че срещу такъв ход ще се противопостави целият православен свят.

На 3 септември 2018 г. в Истанбул бе проведен Синаксис (Архиерейски събор)под председателството на вселенския патриарх Вартоломей. Една от главните теми на високото събрание бяха "въпроси, представляващи междуправославен интерес", в частност ситуацията на Украйна. Киевските власти се обърнаха през април към патриарха с молба да дари томос (автокефалия) и да разреши установяването на "единна поместна църква".

Срещу това решение категорично се изправи Московската патриаршия, изтъквайки каноничната необоснованост на вмешателството на Константинопол в църковните дела на Украйна.

Украинската църква става по-голяма от руската, Москва плаши с разкол

Украинската църква става по-голяма от руската, Москва плаши с разкол

4000 нови храмове...